«Όμηροι» της φορολογίας οι εταιρείες ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όμηροι» της φορολογίας οι εταιρείες ακινήτων

Θύματα της υπερφορολόγησης κινδυνεύουν να γίνουν οι ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Ένας κλάδος που όπως τονίζουν οι ειδικοί και επενδύσεις πραγματοποίησε και ξένους επενδυτές έφερε στην Ελλάδα καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν γίνει αποδέκτες κεφαλαίων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από διεθνούς φήμης θεσμικούς επενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Καμπανάκι» για την υπερφορολόγηση των ΑΕΕΑΠ βάρεσε και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Σταθάκη. Σημειώνεται ότι με τον τελευταίο νόμο των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση ο φορολογικός συντελεστής ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ αυξήθηκε από 0,105% σε… 0,75%, ενώ ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε από 0,25% σε 0,55%.

Η ΕΕΤ προειδοποιεί ότι η αυξημένη φορολόγηση θα οδηγήσει σε ουσιαστική απαξίωση τον θεσμό, θα μειώσει δραστικά την αξία των επενδύσεων και θα αποθαρρύνει πιθανούς νέους θεσμικούς επενδυτές. Και αυτό διότι καταστρατηγείται ο ίδιος ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ που σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ειδικό φορολογικό καθεστώς για την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα. «Με τις τελευταίες αλλαγές στη φορολογία δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος ξένος επενδυτής να προτιμήσει μια ελληνική ΑΕΕΑΠ και όχι μια αντίστοιχη εταιρεία του εξωτερικού», σημειώνει στο insider.gr στέλεχος κορυφαίας επενδυτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με ειδικούς του αγοράς ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς το ενδιαφέρον των ξένων τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλο. Στις αρχές της εβδομάδας η Τrastor έγινε η τρίτη ελληνική ΑΕΕΑΠ που απέκτησε ξένο στρατηγικό επενδυτή. Μετά από συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Varde Partners μέσω της θυγατρικής της Wert Red Sarl απέκτησε το 33,8% της ελληνικής ΑΕΕΑΠ. Μάλιστα, στη συνέχεια το ποσοστό της Wert στην Trastor θα ενισχυθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλιών μετόχων της, η οποία θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα. Ξένους επενδυτές έχουν και οι άλλες δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ. Η Εθνική Πανγαία έχει ως βασικό μέτοχο την Invel Real Estate, ενώ κύριος μέτοχος της Grivalia είναι η καναδική Fairfax.

Άγνωστη η τύχη των επόμενων

Υπό αυτές τις συνθήκες άγνωστο παραμένει το μέλλον των υπόλοιπων ΑΕΕΑΠ που βρίσκονται στα… σκαριά η σε φάση σχεδιασμού. Εταιρείες όπως η Briq Properties, την οποία ίδρυσε πρόσφατα ο όμιλος της Infoquest και έχει στη διάθεσή έως τον Ιούνιο του 2018 έως ότου εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή η εταιρεία που σχεδιάζει ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ για να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ακίνητη περιουσία του που περιλαμβάνει και εμπορικά κέντρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider