Διελκυστίνδα κυβέρνησης – Θεσμών για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διελκυστίνδα κυβέρνησης – Θεσμών για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών
Έντονες οι πιέσεις των Θεσμών για σταδιακή επανέναρξη των πλειστηριασμών, αναμένουν σχέδιο από την κυβέρνηση για «ξεπάγωμα» προδικαστικών διαδικασιών. Ζητούν περιορισμένη εφεξής προστασία, μόνο για ευάλωτους και άμεσα πληττόμενους από την πανδημική κρίση. Εκτός «Γέφυρα 2» δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών από την κυβέρνηση.

Σε μία, κατά τα άλλα, ομαλή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τα τραπεζικά θέματα, το καθολικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι», κρατώντας ανοιχτές τις συζητήσεις μέχρι να βρεθεί σημείο σύγκλισης για τη διάρκεια και το εύρος της ομπρέλας προστασίας της κυβέρνησης. Η τελευταία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, δεσμεύτηκε να επανέλθει, υποβάλλοντας στους Θεσμούς σχέδιο επανεκκίνησης προδικαστικών διαδικασιών, παραμένοντας, ωστόσο, αταλάντευτη στη θέση της για «απαγορευτικό» στους πλειστηριασμούς καθ΄ όλο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως αναμένεται, το σχέδιο που θα υποβάλει η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε απόλυτη σχέση και με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

Οι πιέσεις των Θεσμών για πλειστηριασμούς παραμένουν ασφυκτικές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιέζουν για μερικό «ξεπάγωμα» από τον Μάρτιο. Το ισχυρό pressing που ασκούν στην κυβέρνηση στηρίζεται στο επιχείρημα ότι, παρά την πανδημική κρίση που είναι κοινή για όλες τις χώρες, σε καμία άλλη χώρα (με εξαίρεση την Ουγγαρία) δεν έχει ληφθεί απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών.

Ο αντίλογος της κυβέρνησης όπως τον διατύπωσε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι καμία άλλη χώρα δεν εισήλθε στην κρίση του Covid-19, έχοντας βιώσει μια δεκαετή κρίση η οποία επέφερε τρομακτική απομείωση στο εισόδημα των πολιτών.

Στο επιχείρημα αυτό, οι Θεσμοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση ότι το «τεράστιο» μέγεθος των μέτρων στήριξης που έχει λάβει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, παρέχει το εύρος προστασίας που απαιτείται και, πλέον, σταδιακά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για οφειλέτες που δεν κρίνονται ευάλωτοι και δεν επηρεάζονται άμεσα από την κρίση του κορονοϊού.

Επιπλέον, τόνισαν ότι η καθολική αναστολή των πλειστηριασμών δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες και κινδύνους για την επιτυχία του εγχειρήματος μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή».

Ως «αντίβαρο» στους κινδύνους αυτούς, η κυβέρνηση πρόταξε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, με τους Θεσμούς να μην αμφισβητούν πως είναι ρεαλιστικές οι ημερομηνίες της 1ης Μαρτίου και της 1ης Ιουνίου, στις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την έναρξη ισχύος του νόμου για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανέφερε πως προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Όπως αναφέρθηκε, μέχρι στιγμής, στην ειδική πλατφόρμα έχουν μπει 20.000 αιτούντες προσδιορισμό νέας δικασίμου, με τους 11.000 εξ αυτών να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη νέα αίτηση.

Συνολικά, οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου 3869/2010 ανέρχονται σε περίπου 40.000 και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να λάβουν νέα δικάσιμο μέχρι τις 15 Ιουνίου και να δικαστούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Με βάση την πρότερη εμπειρία, πάντως, οι Θεσμοί παραμένουν δύσπιστοι για το κατά πόσο τα ελληνικά δικαστήρια θα εκδώσουν αποφάσεις μέσα σε ένα εξάμηνο. Και καθώς έχουν διαπιστώσει ότι στον νόμο Κατσέλη είχε προσφύγει καταχρηστικά σημαντική μερίδα οφειλετών, ικανών να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους, οι Θεσμοί πιέζουν ακόμη περισσότερο για επανεκκίνηση των πλειστηριασμών.

Το ζητούμενο των Θεσμών να περιοριστεί η όποια εφεξής προστασία μόνο στους ευάλωτους και τους άμεσα κορονόπληκτους επηρεάζει και τη διαπραγμάτευση για την περίμετρο των ωφελούμενων από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Υποστηρίζοντας ότι η πρώτη κατοικία έχει προστατευθεί με την «Γέφυρα 1» και η «Γέφυρα 2» έρχεται να επιδοτήσει επιχειρηματικά δάνεια, οι Θεσμοί δίνουν το πράσινο φως μόνο για στενή περίμετρο επιλέξιμων δανειοληπτών. Στο πλαίσιο αυτό, απέρριψαν την συμμετοχή καταγγελμένων δανείων στο συζητούμενο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης, το οποίο δεν θα ξεπεράσει σε προϋπολογισμό τα 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider