Το δυσμενές σενάριο που απεύχονταν έμποροι και καταναλωτές φαίνεται ότι επαληθεύεται, με το λιανεμπόριο στην Αττική να οδηγείται σε νέο λουκέτο βάσει της εισήγησης της επιτροπής των ειδικών που συνεδρίασε εκτάκτως, μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Τα εμπορικά καταστήματα τα οποία λειτούργησαν κανονικά μόλις για 12 μέρες μέσα στον Ιανουάριο, στη συνέχεια μόνο με click away και μία εβδομάδα και με click inside σε τρεις κλάδους, αναμένεται να κλείσουν ξανά, πιθανότατα από την Πέμπτη. Επίσης αναμένεται να ανασταλεί και η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και κέντρων περιποίησης νυχιών.
Οι αγορές των καταναλωτών, θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς και τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και τον Μάρτιο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εμπόρων, μόλις το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει e-shop, που σημαίνει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους θα παραμείνουν εντελώς κλειστές το επόμενο διάστημα και μάλιστα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων.
Ανοιχτά αναμένεται, όπως ίσχυε και στις προηγούμενες περιπτώσεις ολικού lockdown μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων. Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι υπηρεσίες "delivery" και "take away" στα καταστήματα εστίασης όπως επίσης και οι λαϊκές αγορές σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Στα όρια τους οι έμποροι
Οι έμποροι από την πλευρά τους, βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν ότι η αγορά δεν αντέχει νέο lockdown και εξέφραζαν φόβους για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του έπειτα από ένα νέο lockdown, ενώ 7 στις 10 επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ακόμη και εάν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, οι μισές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι παραπάνω από 1 μήνα, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει μηδενική ρευστότητα. Με βάση τα παραπάνω, σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα ενώ 4 στις 10 ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.