Θρίλερ με το ευρω-φρένο στις πληρωμές των κατασκευαστικών

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θρίλερ με το ευρω-φρένο στις πληρωμές των κατασκευαστικών

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση σχετικά με το φρένο που φέρεται να έχει βάλει στις πληρωμές κατασκευαστικών εταιρειών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα προγράμματα 2014-2020 εξαιτίας της έρευνας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα των καρτέλ στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών.

Η είδηση αυτή δημοσιεύεται στην εφημερίδα New Europe, η οποία επικαλείται εσωτερικό έγγραφο, που υπογράφεται από τον Walter Deffaa, γενικό διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στις 17 Μαΐου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ανακοινώσει ότι κοινοποίησε το πόρισμα της έρευνας που έκανε σχετικά με τον κλάδο των κατασκευών συνολικά σε 46 εταιρείες και σε δύο εργοληπτικούς συνδέσμους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής οι εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης η κάθε μία, σε σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Με βάση την ίδια εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμμετοχή στις συνεννοήσεις είχαν κατά περιόδους και εταιρείες των ομίλων FCC, VINCI, Hochtief και Siemens, καθώς και οι εταιρείες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, Salini, Seli, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, Nemesis, VAN OORD, Tadei, Impressa, Rizzani και Maire Tecnimont.

Η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπίστωσε και τη συμμετοχή στην εν λόγω σύμπραξη και των εταιρειών: ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και Somague Engenharia, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ, ωστόσο έχει παραγραφεί η δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο.

Διαψεύδει η Κομισιόν το πάγωμα των κονδυλίων

Ωστόσο, η Koμισιόν αρνήθηκε την Τρίτη την εγκυρότητα δημοσιευμάτων που έφεραν την ίδια να παγώνει κονδύλια προς την Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2014 2020 (ΕΣΠΑ) λόγω έρευνας της επιτροπής ανταγωνισμού.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «δεν σχολιάζουμε διαρροές εγγράφων», ξεκαθάρισε όμως ότι «σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση όταν τα δεδομένα έχουν πιστοποιηθεί. Δεν είμαστε σήμερα εκεί».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «προφανώς και γνωρίζουμε για την υπόθεση», αλλά δεν αποτελεί είδηση καθώς αυτό «είναι πρωτίστως ζήτημα για τις ελληνικές αρχές όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε δελτίο τύπου της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου».

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας με σημερινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ συνεχίζονται απρόσκοπτα. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Αναφορικά με διαρροές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την φημολογούμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο «η Κομισιόν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει το ζήτημα ενδελεχώς όταν τις λάβει. «Δεν είμαστε σήμερα εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου 2016 ενώ η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider