Μακριά από την ελληνική αγορά μένουν οι ξένοι επενδυτές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακριά από την ελληνική αγορά μένουν οι ξένοι επενδυτές

Απρόθυμοι να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτές, ενώ το ενδιαφέρον για την χώρα μας συνεχώς μειώνεται, όπως φαίνεται από την έρευνα της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων NAI Hellas σε δείγμα 48 ευρωπαίων επενδυτών. Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες βλέπει επιφυλακτικά τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, ποσοστό που το Νοέμβριο του 2014 άγγιζε το 23%, ενώ μόλις ένας στους τρεις ή το 32% των ερωτηθέντων θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2014 έφτανε το 58%.

Οι συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που συνεπάγονται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να επενδύσουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΝΑΙ Hellas, το οικονομικό αυτό μείγμα αυξάνει τον κίνδυνο επένδυσης για τη χώρα μας που έχει ως συνέπεια την αύξηση των απαιτούμενων αποδόσεων και τη συνεπακόλουθη μείωση των αξιών.

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ότι η ελάχιστη απόδοση που ζητούν πλέον οι επενδυτές για την Ελλάδα κυμαίνεται από 15% έως 17% (εκφραζόμενη ως προς τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων), έχει δηλαδή αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 που ήταν στο εύρος του 12%. Αξίεζει να σημειωθεί πως στην Δυτική Ευρώπη η ελάχιστη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές κυμαίνεται στο 5%-7%, στην Κεντρική Ευρώπη στο 9%-11%, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17%.

Όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων, ο τουριστικός κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές, που βλέπουν ευκαιρίες στο σημαντικό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν τόσο ξενοδοχεία όσο και άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως η τουριστική κατοικία.

Το χαρτοφυλάκιο real estate των επενδυτών σήμερα θα περιλάμβανε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα στο 38%, ενώ ακολουθούν οι γραφειακοί χώροι με 16%, τα εμπορικά κέντρα με 15% και οι κατοικίες με 11%. Το επενδυτικό portfolio συμπληρώνουν τα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους και τα ακίνητα logistics με 9% το καθένα, ενώ το ενδιαφέρον για βιομηχανικά κτίρια έχει περιοριστεί σημαντικά συγκεντρώνοντας μόλις 1% από 11% που ήταν το 2014. Τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνουν τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων (57%) για την επόμενη πενταετία ενώ ακολουθούν οι παραθεριστικές κατοικίες με 43%.

Σύμφωνα με την NAI Hellas, επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δυνατό να υπάρξει. Είναι προφανές ότι στην αρχή των επενδύσεων οι αποτιμήσεις θα είναι χαμηλές αλλά θα βελτιώνονται όσο θα υποχωρεί ο κίνδυνος, θα σταθεροποιείται η οικονομία, θα εξορθολογίζεται η υπέρμετρη φορολογία και θα αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, η δημιουργία θεσμών διαφάνειας όπως το μητρώο καταγραφής πραγματικών τιμών αγοραπωλησιών που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση καθώς και η υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών είναι δυνατόν να δώσουν το σήμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί νέες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider