Άγνωστος Χ» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άγνωστος Χ» το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία.

Στον «αέρα» παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς για ακόμη μία Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων όσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη.

Ο στόχος που είχε τεθεί για άνοιγμα της αγοράς έως το τέλος Μαρτίου δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί καθώς τα κρούσματα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία στο «κόκκινο». Όσο μάλιστα διατηρείται αυτή η εικόνα, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν ποια θα είναι η ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Η επιθυμία της κυβέρνησης για επαναλειτουργία της αγοράς το συντομότερο δυνατό παραμένει, εφόσον πάντα οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ από την πλευρά των λοιμωξιολόγων διατυπώνονται διάφορες απόψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Από τη μία πλευρά, κάποιοι από τους ειδικούς θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα έστω και σε πολύ μικρά καταστήματα σε μία πρώτη φάση να λειτουργήσουν, άλλοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επανέλθει το click away το οποίο όπως έχει δείξει και το παρελθόν δεν επιβαρύνει την κατάσταση και άλλοι ότι πρώτα πρέπει να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα και μετά να λειτουργήσει η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 700 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Ο χρόνος αυτός, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσος θα είναι, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την αγορά καθώς, όπως έχει φανεί όλη την περίοδο της πανδημίας, όλα ανατρέπονται. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές, εξετάζονται καθημερινά και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα αλλά και μέχρι οι ειδικοί να κρίνουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς.

Ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας σε κάθε περίπτωση. Ο εμπορικός κόσμος δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να χαθεί μέρος του πασχαλινού τζίρου ενώ η κυβέρνηση καλείται να λύσει τη δύσκολη εξίσωση, από τη μία της ανάγκης για επανεκκίνηση της οικονομίας και από την άλλη του ανοίγματος της αγοράς με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσει.

Διαβάστε επίσης:

Το νέο ορόσημο του Απριλίου για το λιανεμπόριο – Τα δεδομένα για την εστίαση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider