Ιδιοκτήτες ακινήτων: Χωρίς δήλωση Covid οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαρτίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Χωρίς δήλωση Covid οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαρτίου
Πασχαλινό δώρο στους ιδιοκτήτες από το υπουργείο Οικονομικών με διπλή πληρωμή στα μέσα Απριλίου για τα μειωμένα ενοίκια Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Διαδικασίες εξπρές για να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου στα μέσα Απριλίου μαζί με την αποζημίωση του Φεβρουαρίου δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, επεκτείνοντας παράλληλα το μέτρο των μειωμένων ενοικίων τον Απρίλιο.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πληρωθούν από το κράτος για τα μηδενικά ενοίκια του Μαρτίου χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μια διαδικασία που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτική για να ανοίξει ο δρόμος των αποζημιώσεων. Για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαρτίου οι φορολογούμενοι θα δουν τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης στο τραπεζικό τους λογαριασμό στα μέσα Απριλίου μαζί με την αποζημίωση που δικαιούνται και για τα μειωμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου.

Με το συνολικό αριθμό συμψηφισμών και αποζημιώσεων να περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι « δρομολογούμενοι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου:

1. Διπλή αποζημίωση: Στα μέσα Απριλίου θα καταβληθούν υπό προϋποθέσεις, οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και για μηδενικά ενοίκια του Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις Covid του Φεβρουαρίου λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου.

2. Ενοίκια Μαρτίου: Οι ιδιοκτήτες που υποχρεωτικά δεν εισέπραξαν ενοίκια για το μήνα Μάρτιο φαίνεται ότι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Covid για το συγκεκριμένο μήνα. Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Φεβρουαρίου καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν υπήρξε αλλαγή στις μισθώσεις του Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Μαρτίου που ισχύουν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή για την φοιτητική στέγη ενδεχομένως οι ιδιοκτήτες να χρειαστεί να υποβάλουν δηλώσεις Covid προκειμένου να γίνει έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων πριν την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

3. Ενοίκια Απριλίου: Με την αγορά να παραμένει σε lockdown κυβέρνηση παρατείνει το μέτρο των μειωμένων έως 100% ενοικίων για έναν ακόμα μήνα. Ετσι θα απαλλαχθούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Απρίλιο:

- Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.)

- Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

- Γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.

- Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

- Λιανεμπόριο

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας θα δικαιούνται και τον Απρίλιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μακριά από τη μόνιμη κατοικία του. «Κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40% θα ισχύει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με ρήτρα μείωσης τζίρου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων – φυσικά πρόσωπα που δεν θα εισπράξουν ενοίκιο τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου ενώ τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος. Οσοι εισπράξουν "κουρεμένα" ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider