Καφούνης: Το λιανεμπόριο να χρησιμοποιηθεί ως λύση του προβλήματος – Κίνδυνος «ασφυξίας» αν κλείσουμε ξανά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καφούνης: Το λιανεμπόριο να χρησιμοποιηθεί ως λύση του προβλήματος – Κίνδυνος «ασφυξίας» αν κλείσουμε ξανά

Άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε πριν από λίγο ο ΕΣΑ, με τη συμμετοχή και επιστημόνων την ώρα μάλιστα που πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών.

Ο κ. Καφουνης πρότεινε «να χρησιμοποιηθεί το λιανεμπόριο ως λύση κι όχι ως μέρος του προβλήματος καθώς όπως επεσήμανε μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης. Tόνισε παράλληλα την ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία των καταστημάτων έως το Πάσχα για μη χαθεί άλλη μία σημαντική περίοδος για την αγορά ενώ επεσήμανε ότι εάν τα καταστήματα ανοίξουν και χρειαστεί να κλείσουν ξανά είναι βέβαιο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συνθήκες ασφυξίας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο lockdown ωστόσο οι δρόμοι είναι γεμάτοι και οι έλεγχοι μειωμένοι. Σημείωσε παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό τα κρούσματα αυξάνονται. Επομένως όπως είπε ο κ. Καφούνης, το δίλημμα δεν είναι λιανεμπόριο ή υγεία αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη κυκλοφορία.

Από την πλευρά του ο Δ. Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα ανοίξουμε αλλά κυρίως το πώς. Εξήγησε παράλληλα πως έχει υπολογιστεί ότι το λιανεμπόριο προσθέτει κατά 6% στο αριθμό των επαφών ενός ανθρώπου και κατά 4% το click away. «Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το 6%» τόνισε. Προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε καταλυτικό τον ρόλο των self tests ενώ πρότεινε και τη τοποθέτηση μηχανισμών για την απολύμανση αέρα στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Ο στόχος είναι να πετύχουμε ανακατεύθυνση των επαφών σε λιγότερο επικίνδυνες επιδημιολογικά επαφές επεσήμανε από την πλευρά του ο Θ. Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημείωσε ότι το 6% που ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, ίσως «αδικεί» το λιανεμπόριο επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος της αυξημένης κινητικότητας οφείλεται στις συγκεντρώσεις που γίνεται στα σπίτια και τις πλατείες όπου οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια με τους οικείους και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Πρότεινε μέτρα και εντός και εκτός καταστημάτων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. «Θέλουμε εναλλακτικές προσεγγίσεις» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Το λιανεμπόριο ελεγχόμενο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μεγάλη επιβάρυνση» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος εξηγώντας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με μέτρα που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους. Εφόσον επικρατήσει μια αντίληψη που φαίνεται να επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να ψωνίσουμε, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider