«Πύρρειος νίκη» αποδεικνύεται η (επιτυχημένη) ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς ναι μεν εξασφάλισαν τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Ουσιαστικά, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, οι τράπεζες «θυσίασαν» τους παλαιούς μετόχους, οι οποίοι είδαν την αξία της επένδυσής τους να εξαϋλώνεται. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο –στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Eurobank- θα δει τη συμμετοχή του να μειώνεται κατακόρυφα.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Eurobank, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, όπως προέκυψε από το book building «κλείδωσε» στο 1 λεπτό του ευρώ. Εν συνεχεία βέβαια, θα γίνει reverse split 100 προς 1 και έτσι η νέα τιμή θα διαμορφωθεί στο ένα ευρώ. Όμως, η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας είχε γίνει στα 0,30 ευρώ. Δηλαδή, οι νέες μετοχές αποτιμώνται στο ένα τριακοστό των παλιών!
Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει και η σημαντική ζημιά για το ΤΧΣ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο τράπεζες καλύπτουν πλήρως, με ιδιωτικά κεφάλαια και το δυσμενές σενάριο των stress tests και άρα το ΤΧΣ δεν συμμετέχει στην αύξηση. Επειδή όμως η τιμή που προκύπτει από το book building είναι εξαιρετικά χαμηλή, προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, θα χρειαστεί να εκδωθεί τεράστιος αριθμός μετοχών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν σημαντικότατο dilution και άρα η συμμετοχή τους στο νέο σχήμα, μετά την αύξηση θα είναι ελάχιστη.
Με άλλα λόγια, ναι μεν η Alpha Bank και η Eurobank ιδιωτικοποιούνται, από την άλλη όμως ουσιαστικά χάνονται τα χρήματα που έχει βάλει σε αυτές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Στον αντίποδα, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί το βασικό σενάριο των stress tests και ίσως ένα τμήμα του δυσμενούς. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα καλύψει τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες, τόσο με μετρητά όσο και με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo’s). Άρα, θα διατηρήσει ένα ποσοστό στο νέο μετοχικό σχήμα, αν και σαφώς μειωμένο σε σχέση με το σημερινό.
Χαμένοι και οι κάτοχοι warrants
Πέραν των παραπάνω, χαμένοι βγαίνουν και όσοι έχουν στα χέρια τους warrants από τις προηγούμενες αυξήσεις των τραπεζών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα warrants μετατρέπονται σε μετοχές σε συγκεκριμένη τιμή, η οποία –μετά την έκδοση των νέων μετοχών και το reverse split που θα ακολουθήσει- είναι ουσιαστικά ανέφικτη. Άρα, μετατρέπονται σε «χαρτιά» χωρίς αξία, όπως εξ’αλλου αυτό αποτυπώνεται και στο ταμπλώ του χρηματιστηρίου. Ενδεικτικό είναι ότι το warrant της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο 1 λεπτό του ευρώ ενώ αυτό της Τράπεζας Πειραιώς στο 1 δέκατο του ενός λεπτού του ευρώ.