Οι δισεκατομμυριούχοι που «ψάχνουν λύσεις» για την κλιματική αλλαγή

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι δισεκατομμυριούχοι που «ψάχνουν λύσεις» για την κλιματική αλλαγή
Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κλάδου της τεχνολογίας, Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς προσπαθούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες που θα μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Υψηλά στην ατζέντα των tech δισεκατομμυριούχων βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, όμως πόσο νόημα έχουν οι έρευνες τους και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όταν οι ίδιες τους επιχειρήσεις επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον;

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κλάδου της τεχνολογίας, Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς προσπαθούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες που θα μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία τεχνολογιών που αιχμαλωτίζουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια για το σκοπό αυτό.

Από την άλλη, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην πυρηνική ενέργεια και δραστηριοποιείται στον κλάδο μέσα από την εταικρεία TerraPower, την οποία ίδρυσε το 2008 με στόχο την δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικό, προηγμένο, πυρηνικό αντιδραστήρα.

Τέλος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος - μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για την απουσία του από τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής - τον Φεβρουάριο του 2020 δημιούργησε το «Bezos Earth Fund» στο οποίο έχει δεσμευτεί πως θα επενδύσει κεφάλαιο συνολική αξίας 10 δισ. δολαρίων. Μέσα από το συγκεκριμένο οργανισμό, ο Μπέζος σκοπεύει να στηρίξη οικονομική επιστήμονες, ΜΚΟ, ακτιβιστές και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που δημιουργούν τεχνολογίες για τη «σωτηρία» του περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγμής, το «Bezos Earth Fund» έχει χρηματοδοτήσει πληθώρα προγραμμάτων διαφύλαξης και συντήρησης περιβαλλοντικών πόρων, όπως είναι τα Eden Reforestation Projects, The Nature Conservancy και το The Natural Resources Defense Council, όμως την ίδια στιγμή οι εταιρείες του ίδιου, όπως η Amazon και η Amazon Web Services (AWS), έχουν δεχθεί κριτική για την αυξημένη μόλυνση που δημιουργείται από τα αεροπλάνα και τα μέσα μεταφοράς της πρώτης και για την εξαιρετικά επιβαρυντική -ενεργειακά- λειτουργία των data centers της δεύτερης.

Ειδικά στην περίπτωση του Τζεφ Μπέζος, δεν είναι λίγοι αυτοί που κριτικάρουν τις ενέργειες του ως «greenwashing», λαμβάνοντας υπόψιν πως κρίθηκε «εκδικητική» η απόλυση δύο εργαζομένων της από την ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις (Πρόκειται για την απόλυση δύο γυναικών εργαζομένων, οι οποίες επέκριναν ανοικτά τις πολιτικές της εταιρείας για το κλιματικό αποτύπωμα).

Παρότι οι δισεκατομμυριούχοι του τεχνολογικού κλάδου δεν θα μπορέσουν να «σώσουν» τον πλανήτη «φυτεύοντας δέντρα» και καθαρίζοντας θάλασσες, ο ιδρυτής της Ecosia Κρίστιαν Κολ μιλώντας στο CNBC τονίζει πως «αν επενδύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια στην προσπάθεια, μέσω των τεχνολογιών που δημιουργούν ή υποστηρίζουν, θα έχουν πολύ σημαντικότερη επίπτωση στη μείωση της κλιματικής επιβάρυνσης».

Σε κάθε περίπτωση, ο Κρολ τονίζει πως η «τριάδα» των δισεκατομμυριούχων που αναφέρονται, είναι περισσότερο προσηλωμένοι στη δημιουργία νέων τεχνολογιών και προϊόντων, παρά στον απώτερο σκοπό για να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider