ΑΔΜΗΕ: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά η ηλ. διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά η ηλ. διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο
Έτοιμο είναι πλέον από τον ΑΔΜΗΕ ένα ακόμη απαραίτητο έργο για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το φετινό καλοκαίρι, όταν προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος.

Έτοιμο είναι πλέον από τον ΑΔΜΗΕ ένα ακόμη απαραίτητο έργο για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το φετινό καλοκαίρι, όταν προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος. Ο λόγος για το Σύστημα STATCOM, μία υποδομή που κατασκευάσθηκε στον υποσταθμό του Ηρακλείου Κρήτης και η οποία χρειάζεται για την ευστάθεια του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος, μετά την ένταξή του στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Το Σύστημα συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2019 έναντι τιμήματος 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ηλεκτρίσθηκε με επιτυχία χθες, γεγονός που σηματοδοτεί την τεχνική του ετοιμότητα. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται οι λειτουργικές δοκιμές σε συνεργασία με ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι ο διαχειριστής του δικτύου της Κρήτης, όσο συνεχίζει να συγκαταλέγεται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση STATCOM στον ελληνικό χώρο, αποτελώντας αναγκαίο έργο για την «είσοδο» της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς θα συμβάλει στη ρύθμιση των τάσεων και τη διασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες διαταραχών. Μεταξύ των υπόλοιπων πλεονεκτημάτων που έχει είναι η υποστήριξη τάσης σε ασθενή Συστήματα Μεταφοράς, με συνέπεια να δώσει τη δυνατότητα να αποσυρθούν οι συμβατικές πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει η ΔΕΗ στο νησί, όταν θα τεθεί σε λειτουργία και η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος.

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της διασύνδεσης

Η ολοκλήρωση του έργου έρχεται τη στιγμή που μπαίνει στην τελική ευθεία η «τεχνική ετοιμότητα» της υποβρύχιας διασυνδετικής γραμμής Κρήτη-Πελοπόννησος. Η πόντιση του πρώτου καλωδίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η δοκιμαστική ηλέκτρισή του. Όπως έχει γράψει το insider.gr, πριν από το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική ηλέκτριση και του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου, σηματοδοτώντας έτσι την ολοκλήρωση κατασκευής του συνόλου του έργου.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί ένα διάστημα μερικών εβδομάδων για τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπρόεδρου του ΑΔΜΗΕ, Γιάννη Μάργαρη, έως τον Ιούνιο-Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία, περιορίζοντας τη χρήση των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων στην Κρήτη, καθώς θα αναλάβει περίπου το 1/3 των φορτίων του νησιού.

Μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής της Κρήτης στο Target Model

Με δεδομένο ότι η διασύνδεση θα καλύπτει μέρος των αναγκών του νησιού σε ρεύμα, πρόκειται να θεσπισθεί ένα μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της τοπικής αγοράς ρεύματος στο Target Model. Το προσωρινό μοντέλο θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, με την οποία το νησί θα ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Το πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί από τους δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ έχει σταλεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς έγκριση στην DG Energy, καθώς το σύστημα της Κρήτης θα πρέπει να υπαχθεί σε μεταβατικό καθεστώς παρέκκλισης. Πάντως, το «πράσινο φως» της DG Energy θεωρείται δεδομένο, καθώς το πλαίσιο θα έχει μεταβατική ισχύ μέχρι τη λειτουργία της «μεγάλης» διασύνδεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο αυτό προβλέπει πως η Κρήτη, ως ενιαίο σύστημα που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι τη μεταφορά των παγίων στον ΑΔΜΗΕ, θα αγοράζει από τις χονδρεμπορικές αγορές του Target Model την ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω της διασύνδεσης. Επομένως, το διασυνδεδεμένο σύστημα θα έχει το ρόλο μιας «εικονικής» ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που θα εγχέει ρεύμα στην Κρήτη, με την κατανάλωση αυτή να εκπροσωπείται στις αγορές του Target Model από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).

Για να χρεωθεί κάθε προμηθευτής την ενέργεια που άντλησε μέσω του καλωδίου, θα αξιοποιείται το γεγονός ότι οι ίδιοι πάροχοι δραστηριοποιούνται τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, όσο και στην Κρήτη. Έτσι, η ΕΧΕ θα προσθέτει την ενέργεια που εγχύθηκε στον νησί για κάποιον πάροχο, στις ποσότητες που ο ίδιος προμηθευτής χρησιμοποίησε στο ηπειρωτικό δίκτυο, μέσω της συμμετοχής του στο Target Model.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider