ΔΕΗ: Στόχος η λειτουργία του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας το 2024 – 83 εκατ. για την ολοκλήρωση του έργου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Στόχος η λειτουργία του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας το 2024 – 83 εκατ. για την ολοκλήρωση του έργου
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Τις διαδικασίες για την εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Μεσοχώρα έχει επανεκκινήσει η ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της επιχείρησης για τη χρήση 2020, με σκοπό σε 6-8 μήνες να έχει εκδοθεί η καινούρια Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο, αν οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν γρήγορα.

Με τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, η ΔΕΗ θα δρομολογήσει τη δημοπράτηση των υπολειπομένων εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μονάδας, καθώς και των εργασιών που απαιτούνται ακόμη για τη σταθεροποίηση του εδάφους σε τμήμα του οικισμού. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2024 ο σταθμός θα είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της μονάδας «πάγωσε» εκ νέου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που είχε καταθέσει Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».

Στα 281,7 εκατ. ευρώ η συνολική δαπάνη

Για να ξεπερασθεί αυτός ο σκόπελος, όπως αναφέρει στην οικονομική της θέση η ΔΕΗ, κατά την εκπόνηση της νέας ΜΠΕ προβλέπονται ενέργειες εφαρμογής διαδικασίας ενημέρωσης ύπαρξης του έργου στο υφιστάμενο Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλίας, με δεδομένο ότι για τον υδροηλεκτρικό σταθμό γίνεται ήδη μνεία στον Χάρτη που συνοδεύει το Χωροταξικό Σχέδιο.

Επίσης, στην ΜΠΕ θα επιβεβαιώνεται η συμφωνία της μονάδας με το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, καθώς εκεί γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι τα υδατικά διαμερίσματα που επηρεάζονται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν εξετασθεί και παραμένουν σε ισχύ, συμβαδίζοντας με τους κανόνες εξαίρεσης της Οδηγίας 2000/60.

Η μονάδα είναι ήδη έτοιμη κατά 90%, με την ολοκλήρωσή του να έχει μπει στην τελική ευθεία ήδη από το 2015. Μάλιστα, από το 2001 έχει εγκατασταθεί στη μονάδα όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος.

Με βάση την οικονομική έκθεση, η συνολική δαπάνη για το έργο στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ανέρχεται σε 281,7 εκατ. ευρώ, μετά από απομειώσεις ύψους 8 εκατ. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν ακόμη 83 εκατ. περίπου μέχρι την ολοκλήρωση του σταθμού. Στις δαπάνες αυτές, συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις τόσο στην περιοχή των έργων όσο στην περιοχή μετεγκατάστασης του νέου οικισμού.

Η μονάδα έχει ισχύ 160 Μεγαβάτ (MW), παράγοντας σε ετήσια βάση 380-390 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας, υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ αγγίζει τα 25-30 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider