Σοκ στην αγορά από το «τσουνάμι» πλειστηριασμών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σοκ στην αγορά από το «τσουνάμι» πλειστηριασμών

Νέο σοκ θα δεχθεί η αγορά ακινήτων καθώς εκατοντάδες –κάποιοι κάνουν λόγο και για χιλιάδες- πλειστηριασμοί από το Δημόσιο και από τις τράπεζες θα αυξήσουν και άλλο την προσφορά με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές. Σε μια εποχή που οι αγοραπωλησίες βρίσκονται στο ναδίρ και ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 60% μέσα σε μια εξαετία οι προοπτικές μόνο ευνοϊκές δεν προμηνύονται για τους πωλητές. Αντίθετα αυτοί που έχουν να κερδίσουν είναι όσοι διαθέτουν ρευστό και βέβαια την πρόθεση να επενδύσουν.

Οι πλειστηριασμοί γίνονται για πρώτη φορά στην εμπορική αξία των ακινήτων και αυτό σημαίνει πως από τα ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες για όσους διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν, αναφέρουν στο insider.gr επαγγελματίες της αγοράς.

Αυτό διαφαίνεται και από την πρώτη παρτίδα πλειστηριασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην οποία περιλαμβάνονται διαμερίσματα και οικόπεδα σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν διαμέρισμα στην Πεύκη 116,20 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τα 168.000 ευρώ, διαμέρισμα στο Περιστέρι 100,56 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τα 13.480 ευρώ, οικοδομή σε οικόπεδο 204,5 τ.μ. στη Λ. Βουλιαγμένης με τιμή εκκίνησης τα 1,6 εκατ. ευρώ.

Αρκετά καλά ακίνητα σε συμφέρουσες τιμές βγάζουν στο «σφυρί» και οι τράπεζες. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε σειρά πλειστηριασμών της Εθνικής Τράπεζας που μεταξύ άλλων περιελάμβανε: Μεζονέτα 222 τ.μ. στη Νέα Πεντέλη με ελάχιστη τιμή προσφορά τα 300.000 ευρώ. Αυτοτελής ανεξάρτητη κατοικία στο Χαλάνδρι άνω των 160 τ.μ. με ελάχιστη τιμή 185 χιλ. ευρώ, και ούτω κάθε εξής.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τιμές που τελικά πουλήθηκαν κάποια από αυτά τα ακίνητα δεν ανέβηκαν ιδιαίτερα ψηλότερα από τις αρχικές τιμές καθώς η ζήτηση ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν μεγάλη.

Το φαινόμενο θα ενταθεί καθώς οι τράπεζες θα προχωρούν σε εκποίηση ακινήτων από κόκκινα δάνεια και κακοπληρωτές. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν καταρτίσει λίστες που περιλαμβάνουν συνολικά περίπου 500 μεγάλα ακίνητα που είναι ώριμα να βγουν για πλειστηριασμό. Η αρχή θα γίνει με τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή όσους θεωρείται ότι έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν τα δάνεια τους αλλά δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την αρνητική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση χαμένοι θα αναδειχθούν όσοι προσπαθούν να πουλήσουν τα ακίνητα τους. Ακόμη και χωρίς τους πλειστηριασμούς οι τιμές υποχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια αλλά οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αναμένουν ένα ισχυρό σοκ τους επόμενους μήνες. «Αναμένουμε ότι η πτώση των τιμών κατοικίας θα αγγίξει το 25% την επόμενη διετία, αναλόγως με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τους πλειστηριασμούς», τονίζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider