Για 17 λουκέτα στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, που καταγράφηκαν εν μέσω πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου φορέων του λιανεμπορίου τη Μεγάλη Τετάρτη.
Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης στο insider.gr εκτός από την Τσιμισκή αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και άλλοι εμπορικοί δρόμοι της πόλης το τελευταίο διάστημα ενώ όπως λέει, ο αριθμός των καταστημάτων που κατέβασαν οριστικά ρολά δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς αλλάζει διαρκώς. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στη Μητροπόλεως ενώ στο τετράγωνο Βασ. Ηρακλείου- Ερμού ελάχιστα μαγαζιά έχουν μείνει ανοιχτά.
«Όλα αυτά έχουν συμβεί σε μία περίοδο που βρισκόμασταν σε καθεστώς προστασίας, με τα μέτρα στήριξης να βρίσκονται σε ισχύ. Ανησυχούμε ότι το φαινόμενο των λουκέτων θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω στήριξη» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης και η πλειονότητα των καταστημάτων που έκλεισαν ήταν επιχειρήσεις με ρούχα και παπούτσια. Όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης για να γεμίσει με προμήθειες ένα κατάστημα του συγκεκριμένου κλάδου χρειάζονται 40- 50 χιλ. ευρώ ανά σεζόν, οπότε όταν αναγκάζεται να κλείσει οι απώλειες είναι τεράστιες, ενώ για να ανοίξει ξανά οι δαπάνες είναι επίσης μεγάλες.
«Χρειάζεται ένα σχέδιο για τον κλάδο γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο στην αρχή, το λιανεμπόριο επιβιώνει μόνο με την ελπίδα» τονίζει ο κ. Φιλιππιδης.
Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης εξάλλου οι πρόεδροι των μεγαλύτερων εμπορικών συλλόγων της χώρας και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησαν στοχευμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άμεσα με ένα πρόγραμμα επιδότησης, όπως δίνεται αντίστοιχα στην εστίαση και τον τουρισμό, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λιανεμπορίου. Επικαλέστηκαν μάλιστα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, όπως λένε το εμπόριο είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζημιά εν μέσω πανδημίας καθώς έχασε 10 δισ. ευρώ απ’ το τζίρο του ενώ αντίστοιχα, εστίαση, με τουριστικά καταλύματα και βιομηχανία απώλεσαν 7 δισ. ευρώ. Προειδοποίησαν μάλιστα για τσουνάμι λουκέτων τα οποία μέχρι σήμερα είχαν αποφευχθεί, εφόσον οι επιχειρήσεις μείνουν εκτός προγραμμάτων επανεκκίνησης.