Στα «πράσινα» ομόλογα στρέφονται οι εγχώριοι ενεργειακοί παίκτες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα «πράσινα» ομόλογα στρέφονται οι εγχώριοι ενεργειακοί παίκτες
Μια σειρά από μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν λάβει την «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές, καθώς και τη στήριξή τους στις επενδύσεις μηδενικών ρύπων που αυτές σχεδιάζουν.

Παράλληλα με κατεύθυνση του επενδυτικού τους προγράμματος, η «πράσινη στροφή» έχει επισφραγίσει το τελευταίο διάστημα και την άντληση κεφαλαίων σημαντικών εγχώριων ενεργειακών παικτών, με τις εκδόσεις ομολόγων που συνάδουν με τον πρώτο πυλώνα των κριτηρίων ESG. Δίνοντας έτσι και ένα χρηματοδοτικό «σήμα» για τη δέσμευση τους για απαλλαγή από τον άνθρακα, μία σειρά από μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν λάβει την «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές, καθώς και τη στήριξή τους στις επενδύσεις μηδενικών ρύπων που αυτές σχεδιάζουν.

Οι προοπτικές των «πράσινων» ομολόγων διαφάνηκαν για τις ελληνικές εταιρείες ήδη από το 2019, και με την πρώτη στη χώρα μας έκδοση τότε πιστοποιημένου χρεόγραφου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έτσι, τη στιγμή που η εταιρεία ζητούσε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, οι προσφορές από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές άγγιξαν τα 684 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πάνω από 4,5 φορές το ποσό της έκδοσης, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 2,6%.

Πολύ πιο πρόσφατα, και πιο συγκεκριμένα πριν από λίγες εβδομάδες, τα δύο ρεκόρ του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos κατέδειξαν την αυξανόμενη στήριξη των επενδυτών στις επενδύσεις μηδενικών ρύπων. Έτσι, η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ρεκόρ αφορά τη διάρκεια του roadshow, καθώς το βιβλίο προσφορών άνοιξε μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη των συναντήσεων των Γενικών Συντονιστών της έκδοσης, για λογαριασμό της εταιρείας, με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη.

Παράλληλα, κατά τις συναντήσεις διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το βιβλίο προσφορών. Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε τόσο έντονο, που «έφερε» και το δεύτερο ρεκόρ της έκδοσης, με το βιβλίο να κλείνει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Έτσι, αποτελεί μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, με τις προσφορές (κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ) να ξεπερνούν κατά σχεδόν τέσσερις φορές τα αντληθέντα κεφάλαια. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,25%.

Αν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «σύστησε» στις ελληνικές επιχειρήσεις τα πιστοποιημένα «πράσινα» ομολόγα, πολύ πιο πρόσφατα η ΔΕΗ «άνοιξε την πόρτα» των ομολόγων με «ρήτρα αειφορίας», για τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Κι αυτό γιατί με τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019, κατάφέρε να αντλήσει κεφάλαια ύψους ύψους 775 εκατ. ευρώ, με την κύρια έκδοση και τη συμπληρωματική που ακολούθησε λίγα 24ωρα αργότερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, με θέμα την επιτυχία της έκδοσης της ελληνικής εταιρείας, τα ομόλογα με «ρήτρα αειφορίας» δίνουν ξεκάθαρα εχέγγυα για τον περιβαλλοντικό «χαρακτήρα» τους. Ο λόγος είναι πως, αντί για τη χρηματοδότηση ενός συγκεκριμένου έργου, συνδέονται με έναν γενικό στόχο αειφορίας που θέτει η εκδότρια επιχείρηση για το σύνολό της δραστηριότητάς της, και τον οποίο γνωρίζει πως είναι εφικτό να πετύχει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider