Στη γραμμή εκκίνησης επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη γραμμή εκκίνησης επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ
Υπεράκτια αιολικά, πλωτά φωτοβολταϊκά αλλά και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τους βασικούς νέους τομείς διοχέτευσης «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα μας.

Υπεράκτια αιολικά, πλωτά φωτοβολταϊκά αλλά και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τους βασικούς νέους τομείς διοχέτευσης «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα μας, οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των εγχώριων ενεργειακών «παικτών», αλλά και σημαντικών εταιρειών από το εξωτερικό. Αποτελώντας απαραίτητους πυλώνες για τη σταδιακή απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος, οι καινούριες αυτές τεχνολογίες βρίσκονται και στη χώρα μας στο κάδρο σημαντικών «πράσινων» επενδύσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σηματοδοτώντας έτσι ακόμη περισσότερους τρόπους με τους οποίους η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη «μετά Covid» εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πλωτά αιολικά δεν υπόσχονται απλώς να ενισχύσουν την «προέλαση» των ΑΠΕ, με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. Παράλληλα, χάρις στην υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία τους, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου αφορά τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αναμένεται να έχουν μεγάλο θετικό κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα.

Έμπρακτο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση σε αυτό τον κλάδο έχει εκφράσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προχωρώντας σε συνεργασία με την κοινοπραξία Ocean Winds, στην οποία μετέχουν η EDP Renewables και η Engie. Σύμφωνα με την εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η υλοποίηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι αρκετά χρονοβόρα. Επομένως, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα πρώτα έργα μέχρι το 2030, θα πρέπει να δοθεί κάποιου είδους προέγκριση στους επενδυτές, ώστε να ξεκινήσουν να μελετούν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, για να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτές είναι αξιοποιήσιμες.

Αιτήσεις για άδειες παραγωγής για υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει επίσης υποβάλει ο Όμιλος Κοπελούζου, ενώ για τη νέα αυτή τεχνολογία έχει επιδείξει ενδιαφέρον και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στην προοπτική αναζήτηση «εταίρων» από το εξωτερικό που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία, ώστε να συμπράξουν μέσω κοινοπραξίας. Παράλληλα, πρόθεση να διερευνήσουν τις προοπτικές των ελληνικών θαλασσών έχουν επιδείξει και εταιρείες από το εξωτερικό, όπως η ισπανική Iberdrola μέσω της της Rokas Renewables, η νορβηγική Equinor, και η BlueFloat από τη Μεγάλη Βρετανία.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για την ανάπτυξη μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή αντλησιοταμιευτικών και συστοιχιών μπαταριών, όπως καταδεικνύουν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατε δηλώσεις του προέδρου της Αρχής, Επίκουρου Καθηγητή Αθ. Δαγούμα, από τον Οκτώβριο του 2019 έχουν υποβληθεί 98 αιτήματα για υποδομές ισχύος 8,9 GW, που καλύπτουν και τους τρεις τύπους έργων (συμπεριλαμβάνοντας και τους υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ). Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει 65 άδειες συνολικής ισχύος 4,4 GW, ενώ εκκρεμούν προς έγκριση 34 άδειες 4,5 GW.

Πέρα από το αντλησιοταμιευτικό σταθμό στην Αμφιλοχία, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το φθινόπωρο με την έγκριση του πλαισίου λειτουργίας του, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να εγκαταστήσει μία ανάλογη μονάδα και στο Αμάρι της Κρήτης. Όσον αφορά τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, η Mytilineos διαθέτει ένα υπό αδειοδότηση χαρτοφυλάκιο 21 έργων, συνολικής ισχύος 1,1 GW. Επίσης, άδειες για ανάλογες μονάδες έχει εκδώσει ο Όμιλος Κοπελούζου, όπως επίσης και η Eunice για δύο σταθμούς στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Μάλιστα, το έργο στην Πτολεμαΐδα περιλαμβάνεται στις 16 εμβληματικές επενδύσεις απολιγνιτοποίησης, ενώ πρόκειται να περιληφθεί στην επόμενη λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Όσον αφορά τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τέλος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 50 MW. Τρεις αιτήσεις έχει υποβάλει και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την εγκατάσταση πάρκων στους Τεχνητούς Ταμιευτήρες Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider