Η πολυνομία «εφιάλτης» για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πολυνομία «εφιάλτης» για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Oύτε μια, ούτε δυο αλλά 250 φορές άλλαξε από την μεταπολίτευση έως και σήμερα το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας ενώ από το 2001 έως και το 2015 ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν 1478 νέοι νόμοι, 3452 προεδρικά διατάγματα, 19.727 εξουσιοδοτήσεις και 76 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκ των οποίων οι 67 μετά το Μνημονίου.

Για τις επιχειρήσεις η κάθε αλλαγή σημαίνει χρόνο και χρήμα καθώς η πολυνομία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαίνει διόγκωση της γραφειοκρατίας, αποθάρρυνση των επενδύσεων, επιβράδυνση της δημόσιας διοίκησης, ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, καθυστερήσεις στις εφαρμογές των νόμων, αλλά και ανασφάλεια δικαίου.

Η αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική του προβλήματος αφού ενώ στην Ελλάδα από το 1975 έως και το 2016 ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή 250 φορολογικά νομοσχέδια , αλλάζοντας δηλαδή την σχετική νομοθεσία αντίστοιχες φορές όταν στις ΗΠΑ από το 1776 έως και το 2016 έγιναν μόλις 10 αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις για την «Πολυνομία και Κακονομία στην Ελλάδα» και δείχνει ότι κάθε φορά που εισάγεται μια νέα ρύθμιση ή ένα σύνολο νέων ρυθμίσεων, ακόμα και εάν αυτές είναι βελτιωτικές προηγούμενων ,προκύπτουν διαφορετικά είδη κόστους τα οποία επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα:

-Το κόστος εκμάθησης των νέων ρυθμίσεων από τους αρμόδιους υπαλλήλους των επιχειρήσεων τους οποίους αφορά η νομοθεσία. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι χρονικό κόστος ή κόστος σε δαπάνες για την επανεκπαίδευση υπάλληλων , όπως είναι η επί πληρωμή συμμετοχή σε σεμινάρια η πρόσληψη νέων εξειδικευμένων υπαλλήλων κτλ.

- Το κόστος νέων περιορισμών που τυχόν επιβάλλονται από τη νέα νομοθεσία στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Το κόστος επίλυσης διάφορων μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών που προκύπτει από την τυχόν διαφωνία για το ακριβές περιεχόμενο της διάταξης ή της μη συμμόρφωσης με αυτήν.

Στην Ελλάδα μόνο οι αμιγώς φορολογικοί νόμοι που άλλαξαν από το 2002 έως και σήμερα είναι 36 γεγονός που σημαίνει 2,5 νόμοι ανά έτος με ότι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές κόστος της πολυνομίας σύμφωνα με μια πιλοτική ερευνά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το 2006, το κόστος της γραφειοκρατίας σε επιλεγμένους τομείς σε επίπεδο ΕΕ-25 ήταν 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση αυτή τη μελέτη η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία έχουν το υψηλότερο γραφειοκρατικό κόστος το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 5,4% και 6,8% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία είναι μεταξύ του 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider