Τι σημαίνει η στροφή της Total στις ΑΠΕ;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει η στροφή της Total στις ΑΠΕ;
Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total, ο 4ος μεγαλύτερος στον κόσμο, αφήνει την ομάδα των "πετρελαιάδων" αλλάζει όνομα και στρέφεται στις ΑΠΕ.

Η Total, η γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετονομάστηκε την Παρασκευή σε TotalEnergies σε μια κίνηση στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Total είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο και η στροφή προς τις ΑΠΕ είχε αναγγελθεί δημόσια ήδη από τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι το όνομα (Total Energies) θα συμβόλιζε τη «νέα δέσμευση της Total να είναι ηγέτης σε έναν κόσμο με περισσότερες ενέργειες και λιγότερες εκπομπές ρύπων».

Ο στόχος της Total είναι να περάσει από έναν πλήρη στρατηγικό και πρακτικό μετασχηματισμό, ώστε να φτάσει το 2050 να πιάσει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων και να επενδύσει στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αυτός ο μετασχηματισμός σε μια ευρεία εταιρεία ενέργειας που τοποθετεί την αειφόρο ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής, των έργων και των λειτουργιών της είναι ένας μετασχηματισμός που θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλες εταιρείες και ενδέχεται να επιταχύνει την αλλαγή «σκυτάλης» από το πετρέλαιο στις ΑΠΕ.

Η δήλωση του CEO, Patrick Pouyanné

Κλείνοντας τη συνεδρίαση των μετόχων, ο Patrick Pouyanné, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Μετόχους μας για την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξή τους στο νέο μας όνομα, TotalEnergies, που προσδένει τη στρατηγική μας στην ταυτότητά μας, καθώς και την υποστήριξη τους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, περισσότερο από 90%, στο ψήφισμα σχετικά με τη φιλοδοξία της Εταιρείας όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση προς την ουδετερότητα του άνθρακα και τους συναφείς της στόχους έως το 2030 (…) Οι μέτοχοι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ αυτού του ψηφίσματος, επειδή αντιλαμβάνονται την πραγματική διαδικασία μετασχηματισμού στην οποία συμμετέχει η εταιρεία και μετέτρεψαν την ψηφοφορία στην υποστήριξη μιας τολμηρής και απαιτητικής στρατηγικής. Αυτή η πολύ ισχυρή υποστήριξη σημαίνει επίσης μια μεγάλη ζήτηση και μια τεράστια δέσμευση για εμάς, τις γυναίκες και τους άνδρες της TotalEnergies.»

Τί σημαίνει για την αγορά πετρελαίου η κίνηση της Total;

H Total επιδιώκει να κερδίσει την κούρσα της ενεργειακής μετάβασης σε σχέση με τον ανταγωνισμό και γι’ αυτό παίζει σε δύο επίπεδα. Προς τη Δύση ξεκινά με το rebranding και τη νέα οπτική ταυτότητά της με τους στόχους να παραμένουν ασαφείς ως προς το πώς θα προχωρήσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χωρίς να εξαγγείλει μειώσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και με τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα να εξακολουθούν να ξεπερνούν σημαντικά εκείνες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι μαζί με τα ενθαρρυντικά στοιχεία, ο Patrick Pouyanne αρνήθηκε να δεσμευτεί πιο συγκεκριμένα, λέγοντας ότι «οι ριζικές λύσεις δεν είναι η απάντηση» και υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι «το 80% της οικονομίας μας λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα».

Προς τον υπόλοιπο πλανήτη, η Total (Energies) συνεχίζει να επενδύει σε τρίτες χώρες. Στην Ινδία έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε υποδομές για να ρίξει το κόστος παραγωγής LPG και επίσης στηρίζει έμμεσα το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας της Μιανμάρ, καθώς δεν σταματά τη λειτουργία και τις επενδύσεις της στη χώρα, μέσω του κρατικού οργανισμού ενέργειας και ορυκτών καυσίμων της Μιανμάρ (MOGE).

Η τάση σε όλον τον πλανήτη είναι να ασκείται πίεση στους 2 μεγάλους «γίγαντες» του πετρελαίου Royal Dutch Shell και ExxonMobil ώστε να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Αυτή η τάση, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει όλους τους γίγαντες του κλάδου να διαχύσουν σε όλον τον πλανήτη τις παραγωγές τους, «σπάζοντας» τες σε μικρότερα μέρη και επενδύοντας στις ΑΠΕ, χωρίς να αναλαμβάνουν σαφέστερες δεσμεύσεις.

Η Total δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κέρδος των 210 δισ. το χρόνο από πετρέλαιο αν δεν ισοσκελίσει το «μείγμα» κέρδους μέσα από τη χρήση ΑΠΕ. Η μεταφορά των εργοστασίων παραγωγής LPG και ανεμογεννητριών στην Ινδία, σημαίνει σημαντικό προβάδισμα στη μείωση του κόστους παραγωγής σε μια αγορά που αναμένεται να αυξηθεί κατά 100GW του χρόνου και που αναμένεται για το σύνολο της εφοδιαστικής της αλυσίδας να παρέχει κέρδη 600 δισ. δολάρια. Η Total η οποία διαθέτει πολλαπλάσιο μπάτζετ για επενδύσεις από την κορυφαία αντίστοιχη εταιρεία ανεμογεννητριών στον κόσμο (Vestas) επιδιώκει να υπερκαλύψει το «χαμένο έδαφος» του R&D σε ΑΠΕ μέσα σε 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Total Energies φαίνεται ότι επεκτείνει τον σκληρό πετρελαϊκό ανταγωνισμό και στην υπόλοιπη ενέργεια, χτίζοντας μια νέα κούρσα για να προλάβει ο πρώτος το μεγάλο κομμάτι της αναδυόμενης αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider