Την ανάγκη για στήριξη των κλάδων της ένδυσης και της υπόδησης που επλήγησαν περισσότερο από τους υπόλοιπους του λιανεμπορίου επανέλαβαν οι θεσμικοί φορείς του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια webinar που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ με θέμα «O κλάδος ένδυσης και υπόδησης μετά την πανδημία». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη από την πλευρά του επεσήμανε πως «η εξεύρεση των πόρων είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο του υπουργείου».
Συγκεκριμένα, ο κλάδος ο όποιος συνολικά σε όλη την αλυσίδα (μεταποίηση και εμπορία) αριθμεί 36.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Θεόφιλος Ασλανίδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος, μετά τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εστίαση, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες εν μέσω πανδημίας, της τάξεως του 32% στον κύκλο εργασιών και 37% στις λιανικές πωλήσεις. Κατά 34% μειώθηκαν οι χονδρικές πωλήσεις, ενώ τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 20%.
Στα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι και το γεγονός της μεγάλης ποσότητας στοκ, εμπορευμάτων που παρέμειναν σε ράφια και αποθήκες και δεν μπορεί να διατεθεί την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας είναι απαραίτητο σε σύντομο χρονικό διάστημα, μία δράση μέσω ΕΣΠΑ ανάλογη με εκείνες της εστίασης και του τουρισμού. «Για πολλές επιχειρήσεις που είτε παράγουν, είτε πωλούν ρούχα και παπούτσια τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα σε σχέση με τους άλλους κλάδους. Χρειαζόμαστε μία δράση που να στοχεύει στην ομαλοποίηση αυτής της τόσο πληγείσας αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την παντελή έλλειψη ρευστότητας των συγκεκριμένων εμπορικών επιχειρήσεων», επεσήμανε.
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι βούληση είναι να δημιουργηθεί, όπως έχουν προτείνει οι εκπρόσωποι των εμπόρων, ένα εργαλείο ΕΣΠΑ για τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων καθώς και των εποχικών καταστημάτων.
«Εργαζόμαστε για να δούμε εάν θα μπορέσουμε να το φτιάξουμε, η βούλησή μου είναι να το φτιάξω, αλλά δεν μπορώ να το ανακοινώσω γιατί δεν έχω εξασφαλίσει ακόμα τους πόρους και δεν έχω πάρει ακόμα την πρώτη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν γίνει και «η εξεύρεση των πόρων είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο του υπουργείου». «Η κυβερνητική βούληση είναι να βρεθεί δίπλα σας και με επιπλέον εργαλεία, εάν αυτό καταστεί εφικτό» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον εμπορικό κόσμο.