Alpha Bank: Το «πλαστικό χρήμα» τονώνει την οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Το «πλαστικό χρήμα» τονώνει την οικονομία

Η επιβολή των capital controls αύξησε σημαντικά τη χρήση των καρτών στην Ελλάδα και οι τράπεζες έσπευσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν στο insider.gr oι κ.κ. Γρηγόρης Πολίτης, Διευθυντής της Διευθύνσεως Καρτών και Προϊόντων Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank και Σπυρίδων Ρεντετάκος Διευθυντής Διευθύνσεως Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και συνολικά στην οικονομία.

Από την πλευρά της, η Alpha Bank επιβραβεύει πλέον και τους επιχειρηματίες (πέραν των καταναλωτών) που δέχονται συναλλαγές με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες της μέσω του Προγράμματος Επιβραβεύσεως Bonus. Και παράλληλα, χάρη στην πρωτοποριακή υπηρεσία My Alpha POS Credit Line προσφέρει στις επιχειρήσεις πολυπόθητη ρευστότητα, ανάλογα με τον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αυτές με κάρτες της Alpha Bank.

Πόσο επηρέασε η επιβολή των capital controls τις συναλλαγές μέσω καρτών; Εν τέλει, εξοικειώθηκε ο Έλληνας με το «πλαστικό χρήμα»;

Γ. Πολίτης: Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το καλοκαίρι του 2015, οδήγησε σε μια πρωτοφανή αύξηση της χρήσεως των καρτών πληρωμών, ιδιαίτερα των χρεωστικών καρτών. Είναι εντυπωσιακό ότι ο τζίρος των χρεωστικών καρτών το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Παρά το γεγονός ότι τα capital controls συντέλεσαν καθοριστικά σε αυτή την αύξηση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η χρήση των χρεωστικών καρτών σημείωνε αύξηση που προσέγγιζε το 30% σε ετήσια βάση. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι η χρήση συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά και κατά την περίοδο μετά την επιβολή των capital controls. Αυτή η τάση θα ενισχυθεί περαιτέρω με τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν την υποχρεωτική χρήση POS σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και τη θέσπιση του αφορολόγητου μέσω καρτών. Από το νέο τοπίο που εκσυγχρονίζει δραστικά τους τρόπους πληρωμών των Ελλήνων καταναλωτών, προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν τον τζίρο τους που πλήττεται λόγω των capital controls και μειώνουν το κόστος διαχειρίσεως μετρητών. Οι καταναλωτές έχουν απόλυτο έλεγχο, ασφάλεια και διευκόλυνση στις αγορές τους ενώ συχνά κερδίζουν δώρα και εκπτώσεις από τα προγράμματα επιβραβεύσεως των τραπεζών. Τέλος, η διαφάνεια στις συναλλαγές και η δυνατότητα πραγματοποιήσεως πολλαπλών ελέγχων και διασταυρώσεων, η οποία εξασφαλίζεται από τις συναλλαγές με κάρτες, προσδίδουν σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία καθώς συντελούν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων.

Πώς ανταποκρίθηκαν οι επιχειρήσεις-συνεργάτες σας στα νέα δεδομένα; Είδατε αντίστοιχη αύξηση στις εγκατεστημένες συσκευές POS;

Γ. Πολίτης: Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μέσω καρτών (τζίρος Αcquiring) αυξήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 κατά περίπου 80% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των ελληνικών καρτών και δευτερευόντως στον τουρισμό. Η αυξητική τάση συνεχίζεται και το 2016 και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς αυξάνεται ολοένα η χρήση των ελληνικών καρτών. Επιπρόσθετα, νέοι επαγγελματικοί κλάδοι, κυρίως μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι πρότινος λειτουργούσαν αποκλειστικά με μετρητά, τοποθετούν με γρήγορο ρυθμό τερματικά αποδοχής καρτών. Οι επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για την εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις θα αυξήσουν περαιτέρω την αποδοχή καρτών από περισσότερα σημεία.

Ο αριθμός νέων εγκαταστάσεων πενταπλασιάστηκε μετά τα capital controls και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους 2016 θα υπάρχουν στην ελληνική αγορά πάνω από 300.000 συσκευές POS.

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στο χώρο των πληρωμών μέσω καρτών το επόμενο διάστημα και ποιοι παράγοντες θα το επηρεάσουν?

Γ. Πολίτης Η χρήση του «πλαστικού χρήματος» στην Ελλάδα, αν και αυξήθηκε σημαντικά, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 20 συναλλαγές ανά κάρτα σε ετήσια βάση, ενώ στην Ευρώπη πραγματοποιούνται άνω των 60 ανά κάρτα ετησίως. Συνεπώς, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αναπτύξεως.

Οι πυλώνες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι το νέο Νομοθετικό & Κανονιστικό Πλαίσιο τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ανάγκες των καταναλωτών για επιλογές και διευκόλυνση στις συναλλαγές τους, οι νέες τεχνολογίες που θα υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις για την αποδοχή συναλλαγών από διαφορετικά δίκτυα, καθώς και οι νέοι παίκτες που εισέρχονται στην αγορά (Apple, Google, Samsung, Amazon) και θα επηρεάσουν σημαντικά το χώρο των πληρωμών σε διεθνές επίπεδο.

Στο νέο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται τόσο από τις τοπικές όσο και από τις διεθνείς εξελίξεις, οι νέες τεχνολογίες σταδιακά αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα και θα συντελέσουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, συμβαδίζοντας με τις διεθνείς εξελίξεις, υλοποιήσαμε το νέο ψηφιακό πορτοφόλι από την Alpha Bank, το «Μy Αlpha wallet», μια σύγχρονη εφαρμογή με την οποία οι Πελάτες μας μπορούν να πραγματοποιούν με μεγάλη ευκολία και ασφάλεια, πληρωμές λογαριασμών, συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα και σε επόμενη φάση συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα με χρήση του κινητού τους. Ταυτόχρονα, η νέα υπηρεσία τους παρέχει πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις κάρτες τους, όλα συγκεντρωμένα σε μία εφαρμογή.

Είναι πεποίθησή μας ότι οι σύγχρονοι τρόποι πληρωμών με επίκεντρο το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο, θα κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε όλες τις καθημερινές αγορές των καταναλωτών και παράλληλα θα διεισδύουν σε περιοχές, όπου σήμερα κυριαρχούν τα μετρητά (συναλλαγές χαμηλής αξίας: περίπτερα, ταξί, συγκοινωνίες κ.α.), προς όφελος και διευκόλυνση του σύγχρονου καταναλωτή αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει και οι τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής τους και να εξελίξουν τις υποδομές τους στο χώρο των πληρωμών.

Ποιες κινήσεις κάνατε προκειμένου να διευκολύνετε τις επιχειρήσεις ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις;

Σ. Ρεντετάκος: Η Alpha Bank ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης (acquirer) καρτών πληρωμών στην Ελλάδα επιδιώκει διαρκώς να προσφέρει πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και στους πελάτες τους. Η συνεργασία με την Alpha Bank εξασφαλίζει στην επιχείρηση σύγχρονες και ασφαλείς τεχνολογικές υποδομές, μέσω των οποίων μπορεί να αποδέχεται όλες τις κάρτες πληρωμών που εκδίδονται στην Ελλάδα και διεθνώς καθώς υποστηρίζει όλα τα μεγάλα διεθνή Συστήματα Πληρωμών (Visa, MasterCard, American Express, Diners, China Union Pay) . Ακολούθως οι επιχειρήσεις μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους καταναλωτές με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Επιπλέον, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην ελληνική αγορά που επιβραβεύει τις επιχειρήσεις βάσει του κύκλου εργασιών (acquiring) που πραγματοποιούν μέσω όλων των καρτών που υποστηρίζει η Τράπεζα μέσω του Προγράμματος Επιβραβεύσεως Bonus. Έτσι, η επιχείρηση έχει διπλό όφελος, διότι κερδίζει Bonus πόντους τόσο από τον τζίρο των καρτών που αποδέχεται και διοδεύει στην Alpha Bank όσο και από τη χρήση της Enter Bonus Business American Express κάρτας για τις επαγγελματικές δαπάνες της.

Πώς βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση το νέο χρηματοδοτικό προϊόν My Alpha POS Credit Line;

Σ. Ρεντετάκος: Το νέο προϊόν χρηματοδοτήσεως My Alpha POS Credit Line παρέχει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα όχι μόνο να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δικών τους πελατών μέσω του My Alpha POS, αλλά και να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που χρειάζεται η επιχείρησή τους. Αναβαθμίζει, συνεπώς, τις υπηρεσίες του τερματικού από μέσο αποδοχής συναλλαγών σε «εργαλείο» ενισχύσεως της ρευστότητας της επιχειρήσεως, βοηθώντας τον επιχειρηματία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και με επιτυχία στη σύγχρονη πραγματικότητα της αγοράς που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς με ταχύ ρυθμό.

Σε ποιους επιχειρηματίες απευθύνεται το συγκεκριμένο προϊόν;

Σ. Ρεντετάκος: Το προϊόν απευθύνεται σε εκείνους τους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν την εξέλιξή τους και επιθυμούν να ενισχύσουν την ρευστότητά τους, ώστε το ταμείο να είναι πάντα “γεμάτο”, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της επιχειρήσεώς τους.

Επίσης, το προϊόν My Alpha POS Credit Line έχει ενταχθεί και στο νέο πρόγραμμα «Alpha Τουριστική Επιχειρηματικότητα» ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προϊόντων, υπηρεσιών και προνομίων, ειδικά σχεδιασμένο για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού για την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδοτήσεως.

Πώς προσδιορίζεται το ποσό της χρηματοδοτήσεως;

Σ. Ρεντετάκος: Το ποσό της χρηματοδοτήσεως του My Alpha POS Credit Line προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιείται μέσω του My Alpha POS. Όσο περισσότερες είναι οι πληρωμές με κάρτα που δέχεται η επιχείρηση, τόσο μπορεί να αυξάνεται η παροχή ρευστότητας. Ως αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας δύναται να ανταποκριθεί άμεσα στις τακτικές και έκτακτες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, όπως η εξόφληση των προμηθευτών, οι λειτουργικές δαπάνες, οι πληρωμές εισφορών, ασφαλίστρων ή φόρων, η μισθοδοσία κλπ. Ταυτόχρονα, η αυξημένη ρευστότητα βελτιώνει την διαπραγματευτική του δύναμη έναντι των προμηθευτών εφόσον μπορεί να συναλλάσσεται με ευνοϊκότερους όρους πληρωμής για αγορές, τοις μετρητοίς, πρώτων υλών και εμπορευμάτων και να εξασφαλίζει εκπτώσεις, οι οποίες απομειώνουν σημαντικά το κόστος χρήσεως του Κεφαλαίου Κινήσεως My Alpha POS Credit Line.

Η ανακύκληση του κεφαλαίου κινήσεως My Alpha POS Credit Line γίνεται με ευκολία εφόσον πραγματοποιείται αυτόματα μέσω της αποπληρωμής του από τις πιστώσεις των συναλλαγών των καρτών, ενώ το ποσό που εξοφλείται δύναται να επαναχορηγηθεί, όποτε κρίνει ότι το χρειάζεται ο επιχειρηματίας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider