Tα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης κρίνουν και τις διοικήσεις των τραπεζών. Λίγες ώρες μετά και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς στο νήμα, η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ανακεφαλαιοποίησης φέρνει στο επίκεντρο της αξιολόγησης τις διοικήσεις των τραπεζών. Παρόλο που ο νέος νόμος προβλέπει για πρώτη φορά συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες δεν συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία της ανεφαλαιοποίησης, ωστόσο όλα δείχνουν ότι τα αποτελέμσατα αυτής θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις.
Μάλιστα τα κριτήρια για τις διοικήσεις των τραπεζών που κατέθεσε εμβόλιμα την Πέμπτη η κυβέρνηση στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έδειξαν το στίγμα των προθέσεών της. Σύμφωνα με αυτά, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να διαθέτουν, ειδικά τα μη εκτελεστικά, τρία χρόνια εμπειρία σε αντίστοιχη θέση σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού. Επιπροσθέτως να μην έχουν ασκήσει δημόσιο λειτούργημα κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια πριν από το διορισμό τους.
Αναπόφευκτα, λόγω και της μεγάλης συμμετοχής που θα διατηρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης αναμένεται να τεθεί η διοίκηση της Εθνικής. Τα αποτελέσματα απο τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το δίδυμο Κατσέλη - Φραγκιαδάκη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά θα πρέπει να θεωρούνται. Μπορεί η Τράπεζα, διαθέτοντας μάλιστα και το σημαντικό ατού της Finansbank, να κάλυψε τα κεφάλαια που απαιτούνται υπό το βασικό σενάριο των stress tests (1,166 δισ. ευρώ), όμως αν αφαιρεθούν από αυτά τα ομόλογα που θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές (700 περίπου εκατ.) αλλά και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, τότε προκύπτει ότι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα συγκέντρωσε από τους ξένους επενδυτές μόλις 466 εκατ. ευρώ. Το οποίο είναι και το ελάχιστο ποσό που απαιτούνταν για να αποφευχθεί το resolution δηλαδή η εκκαθάριση της τράπεζας.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Alpha Bank υπερκάλυψε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ συγκεντρώντας δηλαδή από τους ξένους επενδυτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή παρά τους ελκυστικότατους όρους της προσφοράς δεν μπορεί να παρά να πιστωθεί στα θετικά της διοίκησης της τράπεζας.
Αντιστοίχως τα 2,1 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε - χωρίς τη βοήθεια των ομολογιούχων - η Eurobank από ξένους θεσμικούς επενδυτές αποτελεί υπό τις παρούσες συνθήκες επίτευγμα, παρόλο που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Σταθάκης και Κ. Ραφτοπούλου) το 2014 χαρακτήριζαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως «εγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας» κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση για ξεπούλημα των τραπεζών.