Αναβρασμός επικρατεί στην εστίαση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων και τον διαχωρισμό τους από τις 15 Ιουλίου, σε αμιγείς, που θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες ή όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και σε μεικτούς, με πελάτες και τους μη εμβολιασμένους που θα έχουν υποβληθεί νωρίτερα σε μοριακό ή ράπιντ τεστ. Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες προκειμένου στη συνέχεια να θέσουν στην κυβέρνηση τα προβλήματα που «βλέπουν» στα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
Συγκεκριμένα, τα «αγκάθια» που εντοπίζουν οι επαγγελματίες στον νέο τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και καφέ, αφορούν, όπως εξηγούν στο insider.gr, κυρίως στην επιλογή που πρέπει να κάνουν και να δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα, σε ποια κατηγορία (αμιγείς ή μεικτές) ανήκουν - φέροντας παράλληλα ειδική σήμανση- καθώς και στους ελέγχους που καλούνται να διενεργούν σε όσους επισκέπτονται εστιατόρια και μπαρ. Επίσης θέτουν και το ερώτημα σχετικά με το προσωπικό που απασχολούν, καθώς στα covid free καταστήματα θα πρέπει προφανώς να είναι πλήρως εμβολιασμένο.
«Mεταφέρεται το πρόβλημα από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «οδηγούνται» με έναν μοχλό πίεσης, όλες οι επιχειρήσεις στην επιλογή να γίνουν covid free» τονίζει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Υπενθυμίζεται ότι όσες επιχειρήσεις δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα λειτουργούν με 85% πληρότητα στο εσωτερικό του καταστήματος ενώ οι μεικτές με πληρότητα 50%. Η διαφορά αυτή στην πληρότητα ανάμεσα στις δύο κατηγορίες είναι σημαντική αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι αρκετά καταστήματα ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες περιμένουν τα Σαββατοκύριακα για να γεμίσουν. Ο κ. Καββαθάς ωστόσο θέτει ακόμη ένα ζήτημα που ουσιαστικά «αποτρέπει» τις επιχειρήσεις από το να επιλέξουν να μπουν στην κατηγορία των μεικτών: Το κόστος για τον πελάτη, καθώς οι μη εμβολιασμένοι πελάτες θα πρέπει νωρίτερα να έχουν πληρώσει το ράπιντ τέστ που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. «Ποιος θα βγει να πιει έναν καφέ και να πληρώσει και επιπλέον για το τεστ» αναρωτιέται ο κ. Καββαθάς.
«Ανεφάρμοστοι οι έλεγχοι»
Το θέμα των ελέγχων είναι ακόμη ένα πρόβλημα που εντοπίζουν οι επαγγελματίες και στις δύο κατηγορίες καταστημάτων που δημιουργούνται, εφόσον πλέον όποιος μπαίνει στους εσωτερικούς τους χώρους θα ελέγχεται, είτε για εμβολιασμό, είτε για αρνητικό τεστ. Ποιος θα διενεργεί αυτούς τους ελέγχους, θα επιφορτίζεται ένα άτομο από το προσωπικό ειδικά με αυτόν τον ρόλο, πόσο χρονοβόρο θα είναι καθώς και πώς θα διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία του πελάτη είναι αληθή, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν.
«Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι μια διαδικασία που φαίνεται δύσκολη στην εφαρμογή της. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα μία μικρή ταβέρνα στην περιφέρεια, πώς θα μπορέσει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο» σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.
Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι είναι ανεφάρμοστο και ως προς το πρακτικό κομμάτι καθώς εάν ένας πελάτης επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το barcode κάποιου άλλου ατόμου, η επιχείρηση δεν είναι δυνατό να προχωρά σε ταυτοπροσωπία για να ελέγχει αν πρόκειται για το ίδιο άτομο.
«Διαπιστώνουμε άφωνοι, ενώ έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ' υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης».
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου
Διατυπώνοντας τους παραπάνω προβληματισμούς οι επιχειρηματίες ζητούν να υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση για το ζήτημα του διαχωρισμού των καταστημάτων, κάνοντας λόγο για «βιαστικές αποφάσεις». Όσον αφορά στην πληρότητα των εσωτερικών χώρων, προτείνουν να εφαρμοστεί μέτρo αντίστοιχο με εκείνο που ίσχυσε μετά το πρώτο lockodown το καλοκαίρι του 2020, να υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη πληρότητα ανάλογα με τα τ.μ του καταστήματος η οποία να φτάνει το 70% για όλες τις επιχειρήσεις. Επισημαίνουν τέλος, ότι όσο υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία της εστίασης θα πρέπει να υπάρχει και παράλληλη στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες.
Αναλυτικά τα μέτρα για εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης και τους χώρους ψυχαγωγίας:
- Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα
Έναρξη λειτουργίας 01/07 για κινηματογράφους και 15/07 στους υπόλοιπους χώρους. Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο σε θέατρα και σινεμά. Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα φτάνει το 50%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενο αρνητικό rapid υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων και στις δύο κατηγορίες.
- Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)
Έναρξη λειτουργίας από 01/07. Στους αμιγείς χώρους, η πληρότητα φτάνει το 85% χωρίς μάσκα και τους μεικτούς υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με τα τ.μ. Δηλαδή, σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα λιγότερων των 1.000 καθήμενων θέσεων, η πληρότητα είναι στο 75%. Σε χώρους που είναι κάτω των 5.000 καθημένων, η πληρότητα στο 70%. Σε χώρους κάτω από τους 15.000 καθήμενους η πληρότητα είναι στο 65%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εφόσον είναι μεικτοί.
- Κέντρα διασκέδασης
Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 2 Ιουλίου. Στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, έως τις 15 Ιουλίου που θα είναι μόνο μεικτά, η πληρότητα μπορεί να είναι έως 25% και χρειάζεται προηγούμενο αρνητικό rapid test υποχρεωτικό για όσους είναι μη εμβολιασμένοι. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να υπάρχουν και όρθιοι.
Όσον αφορά στους αμιγείς χώρους, είτε κλειστούς, είτε υπαίθριους, οι οποίοι θα λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου, η πληρότητα ανεβαίνει στο 60%.
- Γήπεδα
Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 15 Ιουλίου και υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι. Η πληρότητα θα είναι στο 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και η ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση self-test των γονέων.