Το ΧΑ, ο ESG δείκτης και το «κλαμπ» των υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ΧΑ, ο ESG δείκτης και το «κλαμπ» των υποδομών
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν τα ξένα funds στις επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Η συμμετοχή των υποδομών στη «λίστα» και οι χρηματοδοτήσεις.

Για σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών του νέου δείκτη Athex ESG (με τιμή στις 1.000 μονάδες), ο οποίος αρχικά θα συμπεριλαμβάνει τις 35 εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Για την ώρα, οι εισηγμένες που τηρούν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG είναι οι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Βέβαια, στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους διεθνείς επενδυτές, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι σε σημαντικό βαθμό η χρηματοδότηση των εταιρειών θα περνά και μέσα από την εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων, τα οποία αλλάζουν τον «επιχειρηματικό χάρτη» και την δράση των ξέων funds. Το κατά πόσο έως το 2023-2025 οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τελικά τις 60, όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκειας σχετικής παρουσίασης, θα φανεί στην πορεία.

Ο δείκτης θα εμπλουτιστεί τον προσεχή Οκτώβριο και με άλλες εισηγμένες, ενώ θα αναθεωρείται μία φορά τον χρόνο. Ηδη στην αγορά υπάρχουν funds τα οποία ελέγχουν επιχειρηματικούς ομίλους για το αν πληρούν τα σχετικά κριτήρια με σκοπό να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτήσεις (π.χ. ομολογιακές εκδόσεις) ή στο μετοχικό κεφάλαιο. Τα διεθνή χαρτοφυλάκια άρχισαν ολοένα και περισσότερο να στρέφονται στις εταιρείες οι οποίες προωθούν επιχειρηματικότητα που είναι φιλική στο περιβάλλον, κοινωνικά πιο ευαίσθητη και επενδυτικά πιο διαφανή, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστες και πιο ανθεκτικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, τα funds όλων των τύπων που επικεντρώνονται στo ESG –μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.– είδαν καθαρές εισροές άνω των 21 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 10,4 δισ. δολ. του πρώτου τριμήνου του 2020 και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από τις εισροές του πρώτου τριμήνου 2019.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης ESG θεωρείται σημαντικός στον τομέα των χρηματοδοτήσεων. Αυτό σημαίνει πως στο πεδίο των κατασκευών όπου απαιτούνται δισεκατομμύρια για υποδομές και επενδύσεις, η υλοποίηση τους θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κάλυψη των κριτηρίων αυτών. Και δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω και το γεγονός ότι πολλές εγχώριες εισηγμένες από τον ευρύτερο χώρο των υποδομών (κατασκευές, ακίνητα, ενέργεια, βιομηχανία κ.α.) έχουν κάνει στροφή σε «πράσινες» επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και την κοινωνική επίδραση.

Εχει δε το ενδιαφέρον του ότι στην αρχική λίστα των «35» δεν βρίσκουμε μόνο τις μεγάλες τράπεζες ή μόνο κάποια από τα γνωστά παραδοσιακά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αλλά ανάμεσα τους 35 ομίλους φιγουράρουν ουκ ολίγοι από τον ευρύτερο τομέα των υποδομών, κάποιοι εκ των οποίων ήδη έχουν «χαράξει πράσινη ρότα» και προσανατολισμό στα κριτήρια ESG όχι μόνο μέσω κοινωνικών δράσεων αλλά και δια της βασικής τους επιχειρηματικής δράσης.

Στο γκρουπ υπάρχουν σημαντικά μέλη του ευρύτερου τομέα υποδομών στην Ελλάδα όπως είναι οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Titan, Viohalco (και θυγατρικές ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy), η Ελλάκτωρ, που αποτελούν βασικούς εκπροσώπους των υποδομών (δεν ανοίγουμε τη λίστα με ενεργειακές και άλλες βιομηχανίες ή την ΕΥΔΑΠ).

Κάποιες δε εξ αυτών, έχουν ήδη υψηλή βαθμολογία αναφορικά με την ικανοποίηση των ESG κριτηρίων κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης που προωθούν, αλλά και στα περιθώρια χρηματοδότησης που απολαμβάνουν ή στη συμμετοχή επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο μετοχολόγιό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider