«Αχίλλειος πτέρνα» το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στην πανδημική κρίση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αχίλλειος πτέρνα» το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στην πανδημική κρίση
Ενώ η επίδραση της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν αντίστοιχου μεγέθους (-8% στο ελληνικό ΑΕΠ, έναντι -6% στην Ευρώπη), η εγχώρια παραγωγική δομή κατέστησε την ελληνική επιχειρηματικότητα πιο ευάλωτη, καθώς το 77% των επιχειρήσεων είναι ατομικές.

Κρίσιμο στοίχημα τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να τις βρει πιο ανταγωνιστικές, θα είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, από τους πόρους του Ταμείου, ποσό της τάξεως των 7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να διοχετευθεί μέσω τραπεζικού συστήματος στις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια, με τις μικρομεσαίες να αποτελούν τον κορμό της ελληνικής Οικονομίας, προσεγγίζοντας τις 800.000.

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε χθες και αναφέρεται στο πώς τα μέτρα στήριξης κάλυψαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, καταγράφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχεδόν 780.000, οι οποίες συνεισφέρουν ετησίως κύκλο εργασιών της τάξης των 120 δισ. ευρώ. Από αυτές τις επιχειρήσεις, το 79% είναι ατομικές επιχειρήσεις (78% μικρές και 1% μεσαίες) και 21% εταιρείες (μικρές 19% και μεσαίες 2%).

Τα 4/5 των ΜμΕ που αντιστοιχούν σε ατομικές επιχειρήσεις, καλύπτουν αντίστοιχο μερίδιο στο σύνολο του εγχώριου εταιρικού τομέα έναντι μόλις ½ του εταιρικού τομέα στην Ευρώπη. Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.). Σημειώνεται ότι ως μικρές ορίζονται επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ και μεσαίες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεταξύ 1 - 10 εκατ. ευρώ. Βάσει αριθμού εργαζομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγοριοποιεί ως μικρές επιχειρήσεις αυτές με έως 10 εργαζόμενους και μεσαίες αυτές με 10-50 εργαζόμενους.

Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας καταδεικνύει ότι το μικρό μέγεθος των ελληνικών ΜμΕ ενέτεινε τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πανδημία.

Ενώ η επίδραση της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν αντίστοιχου μεγέθους (-8% στο ελληνικό ΑΕΠ, έναντι -6% στην Ευρώπη), η εγχώρια παραγωγική δομή κατέστησε την ελληνική επιχειρηματικότητα πιο ευάλωτη. Ειδικότερα, το 77% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ατομικές (έναντι 57% στην Ευρώπη), που λόγω χαμηλής παραγωγικότητας καταλήγουν να απασχολούν 33% των εργαζομένων και να παράγουν 20% των πωλήσεων. Αντίστοιχα, οι εταιρείες (με νομική μορφή πέραν της ατομικής επιχείρησης) με πωλήσεις έως 10 εκατ. ευρώ καλύπτουν το 23% των επιχειρήσεων και παράγουν 24% των πωλήσεων. Αυτή η ιδιαιτερότητα της ελληνικού επιχειρηματικού τομέα, δημιουργεί προβληματισμό όσον αφορά την ετοιμότητα των ελληνικών ΜμΕ να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται για βελτίωση ανταγωνιστικότητας μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως διαπιστώνει η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η πανδημία και οι υγειονομικοί περιορισμοί οδήγησαν σε πτώση της τάξης του 13% τον κύκλο εργασιών του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα το 2020. Η πτώση αυτή δεν ήταν ομοιόμορφη για όλες τις επιχειρήσεις. Σε επίπεδο κλάδων, εντονότερο ήταν το πλήγμα στον τουριστικό τομέα (-67% σε ξενοδοχεία και -37% στην εστίαση), ενώ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα παρουσιάστηκε στους κλάδους πληροφορικής και βιομηχανίας (με οριακή πτώση μικρότερη του 4%). Όσον αφορά τα μεγέθη επιχειρήσεων, εντονότερο πρόβλημα παρουσίασαν μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη παραγωγικότητα και συνεπώς έχουν μικρότερα περιθώρια προσαρμογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider