Έτοιμες να αδράξουν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και να ενισχύσουν την πιστωτική τους επέκταση με νέες εκταμιεύσεις δανείων προς επιχειρήσεις της τάξεως των 12 – 15 δις. ευρώ, είναι οι τράπεζες. Πρόκειται για ποσά που όπως εκτιμούν θα προκύψουν από την μόχλευση των δανείων του Ταμείου και θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, κυρίως στη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, των κατασκευών και των μεταφορών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αξιολόγηση επιχειρηματικών πλάνων, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθούν προς διαβούλευση τα κριτήρια επιλεξιμότητας των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων.
Οι επαφές και ο συντονισμός τραπεζών – επιχειρήσεων θα ενταθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 να κρίνουν ουσιαστικά την απορροφητικότητα και την επιτυχία της χρήσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF).
Την πρώτη «γεύση» του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για τις τράπεζες ενόψει της διοχέτευσης των πόρων του RRF, επισημαίνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τον ιδιωτικό τομέα, έδωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα, ξεκινώντας πρώτη τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2021 και δίνοντας την εικόνα του α΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς, έστειλε σαφές μήνυμα για τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζονται και τη δυναμική των τραπεζών να τις εκμεταλλευτούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το μήνυμα από την Τράπεζα Πειραιώς έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα turnaround τράπεζας στην Ευρώπη, που σε διάστημα μικρότερο των τελευταίων έξι μηνών έχει ολοκληρώσει το 80% του σχεδίου σαρωτικής εξυγίανσης του ισολογισμού της που ανακοίνωσε τον Μάρτιο. Η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς που βασίστηκε στο σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και που επέτρεψε στον τέως αδύναμο κρίκο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: α) να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 45% στο τέλος του 2020 στο 23% σήμερα και να στοχεύει στο 9% τέλος του 2021 – αρχές του 2022, και β) να προσελκύσει κεφάλαια περίπου 1,4 δις. ευρώ από ξένους επενδυτές μέσω ΑΜΚ τον Απρίλιο και άλλων 600 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολόγου ΑΤ1 τον Ιούνιο, καθώς και να υλοποιήσει πρόσθετες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης 800 εκατ. ευρώ, απελευθερώνουν τη δυναμική και των άλλων τριών συστημικών τραπεζών για να παίξουν τον ρόλο τους στο project του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι από τις νέες χρηματοδοτήσεις μέσω της μόχλευσης των πόρων του Ταμείου από τις τράπεζες, η Πειραιώς θα διεκδικήσει το 1/3 του μεριδίου.
Ποια άλλα θετικά γενικά δεδομένα διαμορφώνονται για τις τράπεζες και που αναμένεται να επισημανθούν και κατά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των υπολοίπων τραπεζών, αρχής γενομένης από αυτά της Εθνικής Τράπεζας σήμερα;
- Οι τράπεζες όχι μόνο οδεύουν ολοταχώς σε μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022, και κάποιες ήδη από φέτος, αλλά επίσης δεν έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο των νέων ΜΕΔ της κρίσης του κορονοϊού. Η Τρ. Πειραιώς είπε χθες στους αναλυτές ότι τα νέα κόκκινα δάνεια από moratoria που έδωσε στους κορονόπληκτους πελάτες της και τα οποία έχουν λήξει, κινούνται στα 600 εκατ. ευρώ, ποσό εντός των αρχικών της εκτιμήσεων.
- Το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να βελτιωθεί τόσο στο β΄ εξάμηνο του έτους, όσο και περισσότερο από το 2022. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο 2021 κινήθηκε στο 4,4%, σημαντικά καλύτερος των προσδοκιών. Η απασχόληση δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε σε 111,2 μονάδες τον Ιούλιο, σε υψηλό 12 μηνών. Η δυναμική ανόδου των τιμών στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται.
- Επιπρόσθετα, θετικά σημάδια ανόδου, με προοπτική να φτάσει στα επίπεδα του 45% - 50% του 2019, δείχνει ο Τουρισμός. Παρά τους προσωρινούς τοπικούς περιορισμούς εξαιτίας του Covid-19, οι αφίξεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 70% σε ετήσια βάση ή σε επίπεδα 66% του Ιουλίου 2019.