Εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα την Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. Με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown να μην βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπως τονίζουν σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα αναμένεται να αφορούν περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Έτσι στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή και τους επόμενους μήνες, μέτρων αντίστοιχων με εκείνα που ισχύουν ήδη στους κλειστούς χώρους της εστίασης - δηλαδή είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο με την επίδειξη πιστοποιητικού- στις δραστηριότητες εκείνες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία. Αυτό, πέραν της εστίασης, αφορά και σε κινηματογράφους όπως και θέατρα, ενώ φαίνεται ότι εξετάζεται τι θα ισχύσει στα νυχτερινά κέντρα. Αντίθετα ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις τροφίμων και λιανεμπορίου όπου οι πολίτες πραγματοποιούν τις απαραίτητες καθημερινές αγορές τους. Εκεί, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, θα εφαρμοστούν άλλα μέτρα όπως του περιορισμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος και η χρήση μάσκας.
Προβληματισμός στις επιχειρήσεις
Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας αναμένουν με ανησυχία και προβληματισμό τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία τους, τους επόμενους μήνες. Άλλωστε η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης το καλοκαίρι λειτούργησε κατά κύριο λόγο στους εξωτερικούς χώρους και δεν χρειάστηκε να μπει στη διαδικασία των ελέγχων που απαιτούνται για το εσωτερικό των καταστημάτων. Κάτι που θα κληθεί να πράξει τους επόμενους μήνες όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και οι περισσότεροι πελάτες θα αναζητήσουν τους εσωτερικούς χώρους. Αντίστοιχα, θέατρα και κινηματογράφοι έως και τον Σεπτέμβριο συνεχίζουν να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους ωστόσο από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να εφαρμόσουν τους σχετικούς ελέγχους.
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της εστίασης κάνουν λόγο για κίνδυνο βιωσιμότητας που θα αντιμετωπίσουν πολλές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα και ενώ τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΓΣΕΒΒΕ μιλούν για 4 στις 10 επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου προειδοποιώντας παράλληλα για απώλειες περίπου 200.000 θέσεων εργασίας. Επαναλαμβάνουν μάλιστα ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού θα φανεί ποια είναι η πραγματική εικόνα του κλάδου ενώ τονίζουν ότι οι περιορισμοί που θα ισχύσουν τους προσεχείς μήνες πρέπει να συνοδευτούν και με αντίστοιχα μέτρα στήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης το δεύτερο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 1.042.303.819 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 62,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο τζίρος τους ωστόσο απέχει σημαντικά από το δεύτερο τρίμηνο 2019, προ πανδημίας δηλαδή, που είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις τέλος, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο τζίρος τον Ιουνίου 2021 ανήλθε σε 130.624.837 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29,1% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 ενώ τον Ιούνιο του 2019 είχε ανέλθει σε 867.799.654 ευρώ.