Moody's: Πώς η εξαγορά της Wind ενισχύει το επιχειρηματικό προφίλ της United

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Moody's: Πώς η εξαγορά της Wind ενισχύει το επιχειρηματικό προφίλ της United
Τι αναφέρει νέα έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

Θετικές προοπτικές και ενίσχυση του επιχειρηματικού προφίλ της Adria Midco, της μητρικής εταιρείας της United Group βλέπει η Moody’s μετά και την εξαγορά της Wind Ελλάς, με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης να τονίζουν ωστόσο ότι ο αντίκτυπος στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης θα εξαρτηθεί από το τίμημα και τον τρόπο χρηματοδότησης της συναλλαγής.

Να θυμίσουμε ότι στις 16 Αυγούστου, η Adria Midco μητρική της United Group, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Crystal Almond Holdings Limited για την εξαγορά της Wind Ελλάς, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Το ποσό της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr βέβαια κινήθηκε κοντά στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s η εν λόγω εξαγορά συνάδει με την στρατηγική της εταιρείας για απόκτηση και ενσωμάτωση τοπικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις χώρες που δραστηριοποιείται κι αναμένεται να ενισχύει το επιχειρηματικό προφίλ της Adria. Κι αυτό γιατί μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς αυξάνονται οι πιθανότητες συνεργιών και οι οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες συνέργειες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Moody’s η συναλλαγή θα δώσει τη δυνατότητα στην United να συνδυάσει την Wind με τον ελληνικό πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης Forthnet/Nova για να δημιουργήσει συνδυαστικά πακέτα προώθησης σταθερής, κινητής και τηλεόρασης.

Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτης επί ελληνικού εδάφους τόσο στις ευρυζωνικές συνδέσεις όσο και στις τηλεοπτικές υπηρεσίες με τα έσοδα της εταιρείας να αναμένεται να φτάσουν τα 750 εκατ. από τα 250 εκατ. που ήταν προ της εξαγοράς. Ωστόσο, το απόλυτο πιστωτικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την τελική τιμή της εξαγοράς αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης της συναλλαγής, δεδομένα που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Για την ακρίβεια όπως αναφέρεται στην έκθεση, πριν από την εν λόγω συναλλαγή, η διαβάθμιση της Adria ήταν «Β2» με την προσαρμοσμένη ακαθάριστη μόχλευση να εκτιμάται από της Moody's σε περίπου 5,8 φορές στο τέλος του 2021 (pro forma), όταν η μέγιστη «ανεκτή» μόχλευση για την αξιολόγηση αυτή είναι 5,5 φορές.

Ενώ υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί πλήρως με χρέος, η Adria εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 χρεόγραφα αξίας 300 εκατ. ευρώ που λήγουν το 2028 (ήδη αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις μόχλευσης για το 2021), εκ των οποίων τα 245 εκατ. ευρώ παρέμειναν ως ρευστά διαθέσιμα στον ισολογισμό της και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μερική χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Επίσης, τα ομόλογα 525 εκατ. ευρώ της Wind Ελλάς που λήγουν το 2024 επωφελούνται από «ρήτρα φορητότητας» (portability clause), εάν η pro forma καθαρή μοχλευση στο κλείσιμο της συναλλαγής είναι χαμηλότερη από 4,5 φορές και το τίμημα της εξαγοράς βάσει κεφαλαιοποίησης χρηματοδοτηθεί με το 35% των ιδίων κεφαλαίων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η μόχλευση της Adria πριν από τη συναλλαγή είναι υψηλότερη από 4,5 φορές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό αυτά τα ομόλογα να εξαργυρωθούν.

Μετά την εξαγορά, η Ελλάδα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά της Adria παράγοντας περίπου το 34% των ενοποιημένων εσόδων, και θα προηγηθεί της Βουλγαρίας που αντιπροσωπεύει το 24% αυτών. Παράλληλα ο όμιλος θα βελτιώσει το συναλλαγματικό του μείγμα με πάνω από το 95% των εσόδων του να δημιουργούνται σε ευρώ ή σε νομίσματα που συνδέονται με το ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει συνέργειες μετά και την ενοποίηση των Wind και Forthnet/Nova γεγονός που θα ενδυναμώσει και τη διαπραγματευτική δύναμη του ομίλου με τους προμηθευτές.

Όσον αφορά τα έσοδα προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων της Wind, ο οίκος βλέπει περιθώρια βελτίωσης της τάξης του 20%, χαμηλότερα από το μέσο όρο του 35% περίπου των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών. «Εκτιμούμε ότι η πώληση και η εκμίσθωση των πύργων της Wind Hellas που πωλήθηκαν στην Vantage Towers AG (Baa3 σταθερό) τον Δεκέμβριο του 2020 είχε αρνητική επίδραση 500 μονάδων βάσης στα περιθώρια EBITDA της εταιρείας» αναφέρει η έκθεση.

Να θυμίσουμε ότι βάσει της έκθεσης η Wind Hellas, έχει 4,2 εκατομμύρια πελάτες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας περίπου 24%, ακολουθώντας την Vodafone Ελλάδος το μερίδιο της οποίας υπολογίζεται στο 28% και τον ΟΤΕ, ο οποίος έχει την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 47%.

Στον τομέα της ευρυζωνικότητας, η εταιρεία έχει εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 15%, πίσω από τη Vodafone Ελλάδος, η οποία έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 22% και φυσικά τον ΟΤΕ που και πάλι συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος των ευρυζωνικών συνδέσεων (50% μερίδιο αγοράς). Το 2020, η εταιρεία ανέφερε έσοδα 508 εκατ. ευρώ και EBITDA 114 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη United Group περνά η Wind, με τίμημα κοντά στο 1 δισ. ευρώ

Πώς η εξαγορά της Wind αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες

Wind-Nova: Το deal θα φέρει διοικητικές αλλαγές & ψαλίδι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider