Στην τελική ευθεία οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Στις 3 Σεπτεμβρίου η υποβολή των προσφορών, στην οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν το «παρών» τουλάχιστον τέσσερις «μνηστήρες» ή συμμαχίες των fund που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση της διαδικασίας

Πλησιάζει η «ώρα της κρίσης» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την ανάδειξη του μετόχου μειοψηφίας, που θα αποκτήσει το 49% του Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής προσφορών έχουν 9 επενδυτικά σχήματα, τα οποία προκρίθηκαν στη δεύτερη και τελική φάση της διαδικασίας. Έτσι, στην «κούρσα» για την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας στον ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχουν η αμερικανική ΚΚR, το fund CVC Capital Partners επίσης από τις ΗΠΑ, οι Macquarie και First Sentier από την Αυστραλία, η Blackrock, το ιταλικό fund F2i, το BCI από τον Καναδά, το αμερικανικό Oak Hill Advisors, καθώς και η Adrian.

Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός παραμένει ισχυρός, εκτιμώντας ότι θα υποβληθούν τουλάχιστον τέσσερις δεσμευτικές προσφορές. Όπως προσθέτουν, έως και αυτή τη στιγμή και οι 9 «μνηστήρες» συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία, με συνέπεια να μην αποκλείεται να υπάρξουν «συμμαχίες» διεκδικητών, οι οποίοι θα υποβάλουν από κοινού προσφορά.

Πάντως, είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως το επόμενο Σάββατο θα δώσουν το «παρών» τέσσερα από τα ισχυρότερα fund από τους συμμετέχοντες, δηλαδή οι ΚΚR, CVC Capital Partners, Macquarie και First Sentier. Η ΚΚR διαχειρίζεται κεφάλαια 206 δισ. δολ., ενώ η Macquarie είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών. Η CVC Capital Partners φιλοδοξεί να προσθέσει το 49% του Διαχειριστή στα asset που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ενώ η First Sentier διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 176 δισ. δολ.

Στη Διαύγεια το ρυθμιζόμενο έσοδο

Ισχυρό δέλεαρ για την «είσοδο» στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κατ' αρχάς ο ρόλος που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής ρεύματος στην ενεργειακή μετάβαση και στην ολοένα μεγαλύτερη αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ. Ένα δίκτυο η αναπόσβεστη αξία του οποίου αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, και εκτείνεται σε μήκος 242.000 χλμ., για την εξυπηρέτηση 7,5 εκατομμυρίων παροχών.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου. Έργα τα οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέψουν την «έξυπνη» καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και την προώθηση του μοντέλου του prosumer.

Οι επενδύσεις αυτές θα διασφαλίσουν με τη σειρά τους υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους του Διαχειριστή. Οι επενδύσεις αυτές θα διασφαλίσουν με τη σειρά τους υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους του Διαχειριστή.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, το επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 ξεκινά από 776 εκατ. ευρώ για φέτος και αυξάνεται προοδευτικά, για να φτάσει τα 805 εκατ. την τελευταία χρονιά της ρυθμιστικής περιόδου.

Ελάχιστα αποδεκτό τίμημα

Τα παραπάνω εξηγούν επίσης γιατί η διοίκηση ΔΕΗ έχει ορίσει ένα επίπεδο ελάχιστου αποδεκτού τιμήματος, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο ύψος έχει τοποθετήσει τον πήχυ, καθώς εκτός από τη λογιστική αξία του δικτύου στον υπολογισμό του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο ο δανεισμός του Διαχειριστή όσο και το premium, η εταιρεία έχει φροντίσει να καταστήσει σαφές ότι ο διαγωνισμός θα έχει αίσια έκβαση μόνον αν υπάρξει οικονομική προσφορά που να υπερβαίνει αυτό το προσδοκώμενο όριο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση θα αξιοποιηθούν από την εταιρεία κατά 50% για τη μείωση του δανεισμού της και κατά 50% για την υλοποίηση του business plan της. Μάλιστα, το τίμημα που θα εισπράξει η επιχείρηση προορίζεται να αξιοποιηθεί και για την επέκτασή της εκτός συνόρων, με την εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να αποκτήσει ηγετική ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider