Ελλάκτωρ: Η κίνηση σε «διπλό ταμπλό»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Η κίνηση σε «διπλό ταμπλό»
Η ανοδική αντίδραση μετοχής και ομολόγου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου του ομίλου. Παραμένουν οι προβληματισμοί για την ΑΚΤΩΡ.

Με θετικό τρόπο, που οδήγησε σε «διπλή» άνοδο σε μετοχή και ομόλογο, υποδέχτηκε η αγορά την ολοκλήρωση (προσφάτως μέσα στο καλοκαίρι) της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Μπορεί ακόμα η «μαύρη τρύπα» των κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) να επηρεάζει τα μεγέθη του γκρουπ, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε προ ημερών η εισηγμένη, ωστόσο, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, κυρίως για την κάλυψη αναγκών του κατασκευαστικού βραχίονα, φαίνεται πως είχε θετική επίδραση σε… μετοχικό και ομολογιακό ταμπλό.

Βέβαια, η ανοδική εικόνα της μετοχής της Ελλάκτωρ ήταν ίσως πιο εμφανής στους περισσότερους, με τη μετοχή να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από την είσοδο νέων τίτλων, τις εσωτερικές «αψιμαχίες» ανάμεσα σε Reggeborgh και Greenhill, τα άσχημα νέα από την Ντόχα (από την αρνητική διαιτητική απόφαση για το μετρό του Κατάρ). Η μετοχή βρίσκονταν λίγο κάτω των 1,3 ευρώ στα τέλη Ιουλίου αλλά ήδη έχει «φλερτάρει» 1-2 φορές με τα επίπεδα των 1,55 ευρώ.

Με αποτέλεσμα στην αγορά να μην μιλούν μόνο για το ράλι της μετοχής που είναι σε απόσταση από την τιμή έκδοσης της ΑΜΚ (στα 0,9 ευρώ) αλλά και για τις… αιτίες. Ανάμεσα στις οποίες βάζουν τόσο την προσδοκία που μπορεί να έχει αναπτυχθεί σε επενδυτικούς κύκλους για μια καλύτερη συνέχεια, όσο και τις εκατέρωθεν αγορές τίτλων από τις δύο αντιμαχόμενες μετοχικές πλευρές (Ολλανδούς και εφοπλιστές) που φέρονται εκτός από αδιάθετα δικαιώματα να έσπευσαν να ενισχύσουν θέσεις και μέσα από το ταμπλό (ήδη και οι δύο πλευρές φέρονται ανεπισήμως να υπερβαίνουν ή προσεγγίζουν το 30% έκαστη).

Πέραν όμως της κίνησης της μετοχής του ομίλου Ελλάκτωρ, που προσέλκυσε τα βλέμματα και τα σχόλια της αγοράς μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξίσου αξιοσημείωτη ήταν και η αντίδραση σε μια άλλη «αγορά», στο ταμπλό των ομολόγων. Ο λόγος για το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ (εκδόθηκε ομολογιακό 600 εκατ. ευρώ στα τέλη 2019και 70 εκατ. στις αρχές 2020, ύψους 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,375%) που μόλις προ ημερών προσέγγισε ή «έγραψε» εκ νέου το «100» στην τιμή, δίχως τυμπανοκρουσίες, με σταθερή ανοδική πορεία εσχάτως, που φάνηκε ιδιαίτερα μετά την ΑΜΚ που υλοποίησε η Ελλάκτωρ.

Έχει δε το ενδιαφέρον του να υπενθυμίσουμε ότι προς τα μέσα με τέλη Απριλίου (κάπου στις 19-20 του μήνα) το ομόλογο έκανε «βουτιά» προς το 85, με την αγορά τότε να δικαιολογεί την πτώση στις ανησυχίες από την υποβάθμισή ξένων οίκων, στις κόντρες ανάμεσα σε βασικούς μετόχους, στη στάση της Greenhill αναφορικά με την ΑΜΚ και έναντι του διοικητικού σχήματος (τότε) της εισηγμένης, όπως βέβαια και στους προβληματισμούς για το επιχειρησιακό και οικονομικό σχεδιασμό. Έκτοτε, πέρασαν μερικοί μήνες, η Γ.Σ. «ψήφισε» υπέρ της ΑΜΚ, η οποία και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα και η τιμή του ομολόγου, το οποίο τον Μάιο του 2020 είχε «βουτήξει» και κάτω του 55, να «σκαρφαλώσει». Υπενθυμίζεται ότι από την Άνοιξη του 2021 είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για «σκέψεις» της διοίκησης της Ελλάκτωρ να αντικαταστήσει την «αλμυρή» σε επιτόκιο, άρα και κόστος, αυτή ομολογιακή έκδοση (με εγγυήσεις έσοδα σε κομβικούς τομείς) με άλλο ομολογιακό, με καλύτερους όρους (ίσως και «πράσινο»). Πλην όμως, από τότε λέγονταν ότι χρειάζονται πολλά να γίνουν μέχρι να φτάσει μια τέτοια ώρα.

Από κει και πέραν βέβαια, η Ελλάκτωρ έχει ακόμα πολλά να κάνει για να φέρει τα οικονομικά μεγέθη σε break even, στον όμιλο ευελπιστούν ότι θα χρειαστούν κάποια τρίμηνα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και η κερδοφορία, υπενθυμίζοντας πως τα βάρη του παρελθόντος και η περιορισμένη ρευστότητα είχαν επηρεάσει αρνητικά την ΑΚΤΩΡ, εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου (εντός μήνα) για τις προσφυγές που είχε κάνει η Greenhill λόγω του αποκλεισμού της από την τελευταία Γ.Σ., ενώ μόλις προ ημερών η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι οι ζημιές των κατασκευών αυξήθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, εξαιτίας της πρόβλεψης (26,1 εκατ.) από την αρνητική διαιτητική απόφαση για το μετρό του Κατάρ.

Προφανώς βέβαια, πέραν της αρχικής εμπιστοσύνης που έδειξε η αγορά (μέσω μετοχής και ομολόγου) στην Ελλάκτωρ μετά και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου ώστε αφενός αυτός να πραγματοποιήσει το come back που φιλοδοξεί, αφετέρου να συνεχιστεί η… «καλή σχέση» ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τους τίτλους της Ελλάκτωρ (μετοχή και ομόλογο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider