Σε μάστιγα για τις επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά εξελίσσεται η διακίνηση παράνομων και παραποιημένων αλκοολούχων ποτών και κρασιού αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη κάθε χρόνο η παραγωγή παραποιημένων οινοπνευματωδών προϊόντων κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο αφαιρώντας θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία.
Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα που παρουσίασε το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), και η οποία δείχνει ότι το 4,4% των νόμιμων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και το 2,3% των νόμιμων πωλήσεων κρασιού χάνονται κάθε χρόνο, εξαιτίας της διακίνησης παράνομων και παραποιημένων προϊόντων.
Μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με την μελέτη τα λαθραία και παραποιημένα αλκοολούχα αντιπροσωπεύουν το 10,7% της συνολικής αγοράς αφαιρώντας από τα ταμεία των επιχειρήσεων περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ το παράνομο διακινούμενο κρασί καλύπτει το 6,2% της συνολικής αγοράς ασύμφωνα με εκτιμήσεις ,αφαιρώντας από τις επιχειρήσεις 21 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αυξάνεται σημαντικά εάν υπολογιστούν και τα χαμένα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο αφού στην Ελλάδα η φορολόγηση των ποτών και αλκοόλης έχει από τους υψηλότερους φόρους πανευρωπαϊκά , γεγονός που δίνει κίνητρο σε όσους παρανομούν
Μάλιστα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών που παρουσιάστηκαν στα μέσα του περασμένου Ιούνη δείχνουν ότι μόνο το 2014 εκτιμάται ότι στην ελληνική αγορά διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να ανέρχονται σε 130 εκ. ευρώ. Επιπλέον, 24 εκ. λίτρα χύμα τσίπουρου διημέρων διέφυγαν φορολόγησης προκαλώντας απώλειες φορολογικών εσόδων που υπολογίζονται σε 300 εκ. ευρώ ετησίως.Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου εξαιτίας της κατάστασης αυτής η ελληνική οικονομία έχει χάσει την τελευταία εξαετία περισσότερα από 1,28 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας από τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και περίπου 27 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η συνολική ετήσια απώλεια κρατικών εσόδων, στην ΕΕ των 28, ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης και απομίμησης στον κλάδο των αλκοολούχων και των ποτών σύμφωνα με την μελέτη του EUIPO -από την άποψη των οικιακών φόρων εισοδήματος, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα όπως προκύπτει τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπιζουν χώρες που παραδοσιακά έχουν ανεπτυγμένο τον τομέα της παραγωγής αλκοολούχων και κρασιών για παράδειγμα στη Γαλλία η βιομηχανία γαλλικών οινοπνευματωδών ποτών και κρασιών χάνει περίπου 136 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις κάθε έτος, λόγω της αντιγραφής. 100 εκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη Γαλλία, λόγω της παρουσίας των παραποιημένων οίνων και οινοπνευματωδών ποτών στην αγορά. Αντίστοιχα στην Ιταλία οι τομείς παραγωγής των οινοπνευματωδών ποτών και του κρασιού, αν υπολογιστούν μαζί, παρουσιάζουν απώλεια 162 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως, στην Ιταλία - 2,7% της συνολικής αγοράς. Ποσό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ χάνεται κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης που δεν κατεβλήθησαν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα συνολικά απολεσθέντα έσοδα από πωλήσεις στο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά εκτιμώνται στα 87 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (25 εκατομμύρια ευρώ για τα οινοπνευματώδη ποτά και 62 εκατομμύρια ευρώ για το κρασί). Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει περίπου 197 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που οφείλεται σε παραποιημένα κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά