Στα χέρια ξένων περνά ο ασφαλιστικός κλάδος

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια ξένων περνά ο ασφαλιστικός κλάδος

Πλήρης και οριστική είναι η επικράτηση των ξένων στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, καθώς μετά από την ολοκλήρωση του deal για την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την γερμανική Ergo οι εγχώριες εταιρείες θα ελέγχουν λιγότερο από το 50% του κλάδου ζωής.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ξένων για τις κερδοφόρες ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι δεδομένο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ένας από τους κλάδους για τους οποίους ενδιαφέρθηκαν κινέζοι επιχειρηματίες κατά το πρόσφατο ταξίδι ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στην Κίνα ήταν και ο ασφαλιστικός.

Όπως εξηγούν στο insider.gr παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, το ενδιαφέρον των οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Πρώτον, η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγορά θεωρείται μικρή για ευρωπαϊκή χώρα και εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ειδικά στους κλάδους της υγείας και των ιδιωτικών συντάξεων.

Δεύτερον, οι νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου. Πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν να πουλήσουν χαρτοφυλάκια ή ακόμη και να κλείσουν. Αυτό σημαίνει πως οι «παίχτες» που θα παραμείνουν στην αγορά θα είναι λίγοι και πιο ισχυροί.

Εξάλλου, η μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην γερμανική Ergo έναντι 90,1 εκατ. ευρώ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια, μετά από την συμφωνία για την εξαγορά του 80% της Eurolife από τον καναδικό όμιλο Fairfax έναντι τιμήματος 316 εκατ. ευρώ που έκλεισε στα τέλη του 2015.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις για τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μετά από την μεταβίβαση σε αυτή του χαρτοφυλακίου ασφαλίσεων ζωής της International Life. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να βρει επενδυτή για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι τα τέλη του 2016 και να έχει ολοκληρώσει την πώληση μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η Εθνική Τράπεζα θα επιχειρήσει να αναπροσαρμόσει το πλάνο αναδιάρθρωσης που είχε καταθέσει στην DG Comp και να εξαιρέσει την Εθνική Ασφαλιστική από το πρόγραμμα πώλησης μη βασικών για την λειτουργία της τράπεζας περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό διότι η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση που μπορεί μάλιστα να αυξήσει σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη στο νέο τοπίο συγκέντρωσης δυνάμεων που δημιουργεί το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο της Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider