Ξενοδοχεία: Που κολλάνε τα μεγάλα deals

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενοδοχεία: Που κολλάνε τα μεγάλα deals

Στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά κάτι κινείται αλλά όχι αρκετά. Ξένα funds αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες ρωτούν, συζητούν και αναζητούν υλικό για τις εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται προς πώληση στην χώρα μας. Τα μεγάλα deals, όμως, σταματάνε στις συζητήσεις ή στην καλύτερη περίπτωση μένουν στα χαρτιά.

Δεν είναι μυστικό στην αγορά ότι τα τελευταία χρόνια εκπρόσωποι μεγάλων funds από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία, πραγματοποιούν επαφές για να υλοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας είτε μέσω της αγοράς κάποιας από τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες είτε μέσω της ανέγερσης νέων. Τα μεγάλα deals όμως κολλάνε λόγω του κακού μείγματος που δημιουργούν ο υπέρογκος δανεισμός, οι υπερβολικές προσδοκίες των πωλητών, η ασταθής και υπέρμετρη φορολογία και η υπερβολική γραφειοκρατία.

Βασικός λόγος για αυτό είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς παρά την βελτίωση της κατάστασης στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το ρίσκο παραμένει. «Από την πλευρά των αγοραστών υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας παρόλες τις θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού», σημειώνει στο insider.gr ο κ. Παύλος Παπαδημητρίου associate director της συμβουλευτικής εταιρείας HVS. Σύμφωνα με τον ίδιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Athens Hilton για το οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 30 επενδυτικά σχήματα και τελικά κατέθεσαν δεσμευτική πρόταση μόνο ένας εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός εξ αυτών.

Ένας άλλος λόγος είναι και η ασυμφωνία για το τίμημα. Εδώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Athens Ledra o διαγωνισμός για τον οποίο τον προηγούμενο μήνα ουσιαστικά κηρύχτηκε άγονος καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές θεώρησαν υψηλό το αρχικό τίμημα των 48 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές συμφωνίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ επειδή αγοραστές και πωλητές δεν τα βρήκαν στα χρήματα. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα ανήκουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις και έτσι πολλές φορές τα κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικών αποφάσεων δε βασίζονται σε αμιγώς οικονομικούς όρους», σχολιάζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Επενδυτές σε αναμονή

Την ίδια στιγμή, πάντως, παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς αναφέρουν πως πολλοί επενδυτές αναμένουν να ανοίξει ο φάκελος «κόκκινα δάνεια», καθώς ο κλάδος είναι υπερχρεωμένος και όταν οι τράπεζες θα αρχίσουν να πιέζουν για την αποπληρωμή των δανείων θα ξεκινήσει μια σειρά αναγκαστικών πωλήσεων σε πολύ μικρότερο τίμημα. Η προειδοποίηση έχει γίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο από κορυφαία τραπεζικά στελέχη όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ο οποίος μιλώντας στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κάλεσε τους ξενοδόχους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τον υπέρογκο δανεισμό τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια τους με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να αλλάξουν χέρια.

Κάτι… κινείται στην Αθήνα

Κινητικότητα παρατηρείται στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, καθώς περά από τις πωλήσεις του Hilton, του Athens Ledra και του Αστέρα τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες προσθέτονται στο δυναμικό. Ο λόγο για το Electra Metropolis δυναμικότητας 223 δωματίων που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στη Μητροπόλεως στο πρώην υπουργείο Παιδείας, το Athens Tiare Hotel, στην πλατεία Ομονοίας και το Wyndham Grand Athens με δυναμικότητα 273 δωματίων επί της πλατείας Καραϊσκάκη που θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις αρχές του 2017.

«Η Αθηναϊκή αγορά ναι μεν κινείται ανοδικά αλλά δεν είναι εύκολο για κάποιον επενδυτή να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στην πρωτεύουσα μιας χώρας που έχει ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον και το marketing plan του προορισμού αυτού βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο επίπεδο σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες», σχολιάζει ο κ. Παπαδημητρίου.

«Το γεγονός ότι η Αθήνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο Hotel Valuation Index 2016 που συντάσσει η εταιρεία μας κάθε χρόνο αντανακλά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των Αθηναϊκών ξενοδοχείων επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες παρά από την ποιότητα του φυσικού τους προϊόντος που είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider