Υπερψηφίστηκαν με ποσοστό άνω του 99% τα θέματα της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, καθώς η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund Macquarie. Στη συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 73,72% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Όσον αφορά την ΑΜΚ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων, η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε ότι η χρηματοδοτική αυτή ενίσχυση, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό, παρέχει στην εταιρεία τη μάλλον ανεπανάληπτη στην ιστορία της κεφαλαιακή ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια και περιφερειακή σκακιέρα ενέργειας, σε μία κοσμογονική ιστορική ευκαιρία για το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Τέτοιου είδους ευκαιρίες για επενδυτική ενίσχυση (δηλαδή ένας μοναδικός συνδυασμός ισχυρών κεφαλαιακών αγορών, αναβάθμισης της θέσης της χώρας και ευκαιρίες επενδύσεων στον χώρο της ενέργειας), παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην πορεία μίας εταιρείας.
«Για να διατυπωθεί πιο απλά, αν η επιχείρηση δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά σήμερα, που και οι κεφαλαιακές αγορές ανθούν και η χώρα μας είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η εταιρεία έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της, πότε περιμένουμε καλύτερη συγκυρία; Η υπό εξέταση αύξηση είναι η μόνη συναλλαγή (μετά τις πρόσφατες αντλήσεις κεφαλαίων μέσω των ομολόγων και τις συνάψεις δανείων) που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρείας με νέο δανεισμό, παρέχοντας σημαντικά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές της κινήσεις», προστέθηκε.
Η άντληση κεφαλαίων θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου business plan της εταιρείας, και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με Συνδυασμένη Προσφορά, δηλαδή με τον συνδυασμό Δημόσιας Προσφοράς για τη διάθεση νέων μετοχών και Ιδιωτικής Προσφοράς.
Όπως αναφέρθηκε στη Συνέλευση, η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης διασφαλίζει την ανοικτή, δίκαιη και ανταγωνιστική διάθεση των μετοχών τη διαφανή, δίκαιη και πλήρως ανταγωνιστική διαμόρφωση της τιμής προσφοράς και διάθεσης των νέων μετοχών, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού βιβλίου προσφορών. Σε κάθε περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των ως άνω πλεονεκτημάτων, εντούτοις λαμβάνεται πρόνοια για την προνομιακή συμμετοχή των υφισταμένων μετόχων μέσω της προτεινόμενης προνομιακής κατανομής των νέων μετοχών σε υφισταμένους μετόχους, αλλά με τρόπο και με όρους που δεν αμβλύνουν αλλά απολύτως διαφυλάσσουν τα ως άνω οφέλη που απορρέουν από την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.
Παράλληλα, οι μέτοχοι υπερψήφισαν την έγκριση της μεταβίβασης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie (μέσω του μέλους του αυστραλιανού fund, Spear WTE Investments), καθώς και της απόσχισης του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για την εισφορά του στον Διαχειριστή. Η προσφορά της Macquarie αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ.
Η προσφορά αυτή παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Όπως αναφέρει το σχετικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης, και το οποίο εγκρίθηκε από τους μετόχους, η υπό έγκριση συναλλαγή θα διενεργηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και της Mscif Dynami Bidco, η οποία αποτελεί 100% ελληνική θυγατρική εταιρεία της Spear WTE Investments, ιδρυθείσα νομίμως στην Ελλάδα με σκοπό την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
«Η συγκεκριμένη συναλλαγή δίνει ώθηση στον Όμιλο να υλοποιήσει τα πλάνα του προς την ενεργειακή μετάβαση. Υπήρξε κεντρική και συνειδητή επιλογή να διατηρηθεί ο έλεγχος του ΔΕΔΔΗΕ και να διατηρήσουμε τη διοίκησή του», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γ. Στάσσης. Όπως πρόσθεσε ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αργύρης Οικονόμου, μέσω των ανθρώπων που επιλέξει στο Δ.Σ., ο μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια στην προαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης.