Μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έπειτα από τη χθεσινή έγκριση της αύξησης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, τη σκυτάλη παίρνει πλέον η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια τα roadshows και οι επίσημες επαφές με ξένους θεσμικούς για την ΑΜΚ.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από τις προκαταρκτικές επαφές με ξένα fund κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, αποτυπώθηκε το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων για «είσοδο» στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.
Μάλιστα, ο αριθμός των επενδυτών που προτίθενται να συμμετάσχουν στη διαδικασία (οι οποίοι φτάνουν τους 50), και τα ποσά που δείχνουν διατεθειμένοι να διαθέσουν, προεξοφλεί πως οι προσφορές στην ΑΜΚ θα κινηθούν σε πολλαπλάσια επίπεδα των 750 εκατ. ευρώ, που είναι ο ενδεικτικός στόχος.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί με το book building, το οποίο θα καθορίσει και την τιμή διάθεσης των μετοχών, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να αναμορφώσει προς τα πάνω ο «πήχυς» για την άντληση κεφαλαίων, ενδεχομένως στο ύψος του 1 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον του CVC για το 10%
Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό fund CVC Capital, με σημαντική ήδη παρουσία στην Ελλάδα, έχει βολιδοσκοπήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ για την απόκτηση ποσοστού έως 10% των μετοχών της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το deal κάθε άλλο παρά «κλειδωμένο» είναι, αφού οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί προς ώρας να προβλεφθεί η κατάληξή τους.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της διοίκησης ΔΕΗ είναι μέσω της ΑΜΚ να προσελκύσει μία «κρίσιμη μάζα» ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων η παρουσία των οποίων θα ενισχύσει το εταιρικό προφίλ της, αλλά και θα συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει μέσω του αναθεωρημένου business plan.
Αν και το προφίλ των επενδυτών που θα δώσουν το παρών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα «αποκαλυφθεί» με το book building, οι διερευνητικές επαφές που έχουν προηγηθεί δημιουργούν ισχυρές ενδείξεις πως ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί.
Παράλληλα, μέλημα της επιχείρησης είναι, μέσω της δημόσιας προσφοράς, να καλυφθεί το σύνολο της ζήτησης των υφιστάμενων μικρομετόχων. Κάτι που θα διασφαλισθεί με την προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών σε επενδυτές που ήδη συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Ιστορική ευκαιρία ανάπτυξης
Στη χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε χρηματοδοτική ενίσχυση που «παρέχει στην εταιρεία τη μάλλον ανεπανάληπτη στην ιστορία της κεφαλαιακή ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια και περιφερειακή σκακιέρα ενέργειας, σε μία κοσμογονική ιστορική ευκαιρία για το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».
Η ιστορική αυτή ευκαιρία αφορά κατά κύριο λόγο το μεγάλο ακόμη αναξιοποίητο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, όσο και την υστέρηση σε μερίδιο ΑΠΕ που παρουσιάζουν τα γειτονικά κράτη. Έτσι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η επιτάχυνση της «πράσινης» στροφής τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων χωρών των Βαλκανίων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της ενεργειακής μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μόνο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μία «δύναμη πυρός» άνω των 2 δισ. ευρώ. Έτσι, καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των 5,3 δισ. ευρώ που πρόκειται να επενδύσει μέσα στα επόμενα 3 έτη, ώστε να δημιουργήσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 7,2GW.