Τράπεζες: Θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ φέτος τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις – Καμία έκπτωση στα πιστοδοτικά κριτήρια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ φέτος τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις – Καμία έκπτωση στα πιστοδοτικά κριτήρια
Συγκριτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ, Β. Ράπανος. Νέα δάνεια άνω των 11 δισ. ευρώ έδωσαν οι τράπεζες στο α' εξάμηνο 2021. 

Με νέο πρόεδρο, αλλά με την ίδια ατζέντα, θα προσέλθουν σήμερα οι τράπεζες στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου, με τη συμμετοχή της ΤτΕ, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συζήτηση για το θέμα της ροής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη, αναμένεται να παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Από τα στοιχεία θα αποδεικνύεται η συμβολή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημικής κρίσης, με δάνεια 20,5 δισ. ευρώ το 2020 έναντι αρχικού σχεδιασμού για δάνεια της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. Με συντηρητικές εκτιμήσεις, η ροή των νέων χρηματοδοτήσεων φέτος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της περασμένης χρονιάς, αφού στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα νέα δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ.

Την περυσινή χρονιά σημειώθηκε η υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Από τα 20,5 δισ. ευρώ που κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις, τα 14 δισ. ευρώ προήλθαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών. Επίσης, αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν πάνω από 30.000, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιτυγχάνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφθασε το 95%.

Από την πλευρά τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες και με χαμηλότερα επιτόκια. Όπως αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στη Βουλή, το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτηθεί καθώς είναι επιχειρήσεις που αποκλείονται από τις τράπεζες επειδή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια. Περαιτέρω, ένα ποσοστό 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν διαθέτει τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες για τη χορήγηση δανείου και ποσοστό 10% δεν μπορεί να παρουσιάσει business plan αποδεκτό από την τράπεζα. Μόνο ένα 15% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η προφανής ανάγκη παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αναμένεται, πάντως, να κάμψει τα πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών, αφού επικρέμαται η απειλή της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι λόγοι που τα βασικά τραπεζικά κριτήρια ενδέχεται να μην ικανοποιούνται είναι είτε γιατί οι επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, είτε γιατί έχουν ξεπεράσει τα όρια των κρατικών επιχορηγήσεων, είτε γιατί έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή γιατί είναι ήδη υπερδανεισμένες. Επομένως, πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε μια κατηγορία που για τις ανάγκες του δανεισμού τις καθιστά προβληματικές ως προς την πιθανότητα αποπληρωμής των συνολικών υποχρεώσεών τους.

Οι τράπεζες επισημαίνουν διαρκώς – και το είχε επισημάνει στη Βουλή μιλώντας σε ανάλογη με τη σημερινή συνεδρίαση προ οκταμήνου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου - ότι οι ίδιες είναι εποπτευόμενες οικονομικές μονάδες, γιατί δέχονται καταθέσεις και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επιστρέψουν αυτές τις καταθέσεις όταν οι καταθέτες τις απαιτήσουν. Και για να είναι αυτό δυνατόν, τα δάνεια τα οποία δίνουν πρέπει να είναι επίσης εισπράξιμα. Στο πλαίσιο αυτό, και ο κύριος στόχος της εποπτείας τους είναι διττός. Πρώτον, να διασφαλισθεί η ποιότητα των δανείων που χορηγούν, ώστε να εξασφαλισθεί η ικανότητα αποπληρωμής των καταθετών. Και, δεύτερον, η διατήρηση μίνιμουμ ίδιων κεφαλαίων για να καλύψουν τυχόν ζημιές, που συμβαίνουν όπως σε κάθε επιχείρηση.

Πάντως, το τραπεζικό σύστημα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να επαναφέρει εντός συστήματος, επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται εκτός τραπεζικού δανεισμού. Και παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν χωρίς χρηματοδότηση κανένα επιχειρηματικό πλάνο που θα είναι βιώσιμο και με προοπτικές ανάπτυξης. Πρόκειται για μία πολιτική που συνάδει όχι μόνο με τις ανάγκες που παρουσιάζει η πραγματική οικονομία και τις δυνατότητες που δίνει η αξιοποίηση των τεράστιων πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από την ανάγκη των ίδιων των τραπεζών να διευρύνουν την πίτα των πελατών, των εργασιών και εν τέλει των εσόδων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider