Στην τελική ευθεία μπαίνει η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων για την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ» για κατοικίες. Επομένως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, για ένταξη στο Πρόγραμμα.
Μία από αυτές τις εκκρεμότητες είναι η επίσημη δημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος, η οποία αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Έως τότε, θα έχουν κλειδώσει και τα τελευταία ανοικτά θέματα, όπως οι αναπροσαρμογές των δαπανών που βρίσκονται υπό εξέταση, ως «απάντηση» στις πρόσφατες ανατιμήσεις προϊόντων και δομικών υλικών.
Όπως έχει αναφέρει το Insider.gr, μία τέτοια αναπροσαρμογή αφορά το όριο του μέγιστου προϋπολογισμού, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προέβλεπε ο Οδηγός του Προγράμματος, στο κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
«Παράθυρο» για δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας
Επομένως, για μία κατοικία 60 τετ. μέτρων, αυξάνεται στα 12.000 ευρώ, από 10.800. Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται και η αύξηση του πλαφόν κατά 15% σε συγκεκριμένες δαπάνες, όπως π.χ. στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, οι οποίες έχουν επίσης επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό νωρίτερα από την «πρεμιέρα» του Προγράμματος, ακόμη και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πληροφοριακού συστήματος του «Εξοικονομώ», για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων στην υποβολή των αιτήσεων.
Στο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των αιτήσεων, θα έχει εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για να «ενεργοποιηθεί» ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο «Εξοικονομώ», όπως προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, για τη δυνατότητα ανάληψης από το ΤΕΕ καθηκόντων όπως η διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος και η αξιολόγηση των αιτήσεων, σε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.
Σημαντικό μήνυμα από την ανταπόκριση
Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, το νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνεται στα πρώτα 5 προγράμματα που θα «τρέξουν» από το Ελλάδα 2.0, με γνώμονα να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διάθεση των επιδοτήσεων του Ελλάδα 2.0 για το νέο «κύμα» ανακαίνισης του κτιριακού τομέα στη χώρα μας δεν συνδέεται μόνο με τους πολίτες που θα ωφεληθούν, αλλά και με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα, δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για την τόνωση των σχετικών κλάδων. Επομένως, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές των Βρυξελλών, θα σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα από την ανταπόκριση που θα έχει το Πρόγραμμα.
Όπως είναι γνωστό, μία από τις σημαντικές διαφορές από τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης είναι πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς η λίστα προτεραιότητας για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα καταρτισθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Λίστα επιλαχόντων
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από όσες αιτήσεις δεν προκριθούν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη μεγαλύτερη βαρύτητα (50%) θα έχει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
Επίσης, στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να είναι δικαιούχοι μόνον όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση. Επίσης, στο νέο Πρόγραμμα η κατανομή των κονδυλίων θα γίνει ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
Την ίδια στιγμή, δημιουργείται μια νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000). Για την κατηγορία αυτή υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης (75%), με σκοπό την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.