Προσφορές στα 1,350 δισ. ευρώ, στα 9 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή στο ανώτερο εύρος της τιμής διάθεσης), έχουν υποβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο βιβλίο προσφορών της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, μία μόλις ώρα μετά το άνοιγμά του. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχει καλυφθεί το ανώτερο όριο του στόχου που έχει τεθεί για την άντληση κεφαλαίων, προεξοφλώντας την υπερκάλυψη της ΑΜΚ.
Πρόκειται για πρωτόγνωρη επιτυχία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για πολύ ισχυρό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών για «είσοδο» στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος της τιμής διάθεσης είχε ορισθεί από 8,5 έως 9 ευρώ ανά μετοχή.
Η Ιδιωτική Τοποθέτηση, στην οποία συμμετέχουν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, διενεργείται παράλληλα με τη Δημόσια Προσφορά μέσω των Χρηματιστηρίου. Από τις προσφορές στην Ιδιωτική Τοποθέτηση θα καθορισθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΜΚ, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των μετοχών θα πωληθεί στο πάνω όριο.
Η υποβολή προσφορών συνεχίζεται στις δύο παράλληλες διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώνονται την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, όταν και θα γίνει η κατανομή των μετοχών. Τα αντληθέντα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα συμπεριληφθούν στη «δύναμη πυρός» που σχεδιάζει να αξιοποιήσει η επιχείρηση για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του business Plan (2022-2024), στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 5 δισ.
Από αυτά τα κεφάλαια, τα 3,2 δισ. προορίζονται για την ανάπτυξη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως τότε.
Ένα ποσό 1,7 δισ. θα «οδεύσει» στη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα της εταιρείας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.