Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε χθες η κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, με την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας με σκοπό την ανάδειξη του ανάδοχου για το πάρκο ισχύος 65 MW που θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημοπρασία έλαβαν μέρος 5 κατασκευαστικές εταιρείες, και πιο συγκεκριμένα η AVAX, η INTRAKAT, η TΕΡΝΑ, η Dongfang και η Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD). Η μικρότερη προσφορά υποβλήθηκε από την AVAX.
Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με σκοπό την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πάρκου από τις αρχές του 2022. Η δρομολόγηση της υλοποίησής του έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αν ληφθεί υπόψη ότι το πάρκο ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2020.
Η έκταση που θα καταλάβει το πάρκο έχει συνολικό εμβαδό περίπου 1.050 στρέμματα και εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. Στο σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, αξιοποιώντας και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους.
Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο Σύστημα μέσω διασυνδετικών υπόγειων γραμμών μέσης τάσης 33kV, οι οποίες θα συνδέουν το πάρκο με ένα υπαίθριου τύπου υποσταθμό 33/150kV, μέσω νέας πύλης μετασχηματιστή.
Στόχος 9,5 GW ΑΠΕ έως το 2026
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες «ωριμάζει» φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 2 GW στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελεί σημαντικό «όχημα» για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο Όμιλος στις ΑΠΕ, και οι οποίοι μάλιστα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχέση με το business plan του Σεπτεμβρίου, ενόψει της προοπτικής άντλησης περισσότερων κεφαλαίων μέσω της ΑΜΚ.
Έτσι, πλέον ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ το 2024 είναι αυξημένος στα 7,2 GW και για το 2026 στα 9,5 GW, από 9,1 GW. Γεγονός που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις «πράσινες» επενδύσεις, οι οποίες είναι πλέον ενισχυμένες στα 6 δισ. ευρώ έως το 2024 (από 5,3 δισ. προηγουμένως) και στα 9,3 δισ. ευρώ το 2026 (από 8,4 πριν).
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η παρουσία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία (μέσω της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής) αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την «πράσινη στροφή» του Ομίλου, με τις περιοχές στα παλιά λιγνιτωρυχεία που θα παραμείνουν στην κυριότητά της. Την ίδια στιγμή, οι «πράσινες» επενδύσεις της ΔΕΗ θα επιτρέψουν στην περιοχή να διατηρήσει τον ρόλο του ενεργειακού κέντρου της χώρας, αυτή τη φορά μέσω της ηλεκτροπαραγωγής από σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Στο κάδρο» και τα μικρά υδροηλεκτρικά
Πρόθεση της επιχείρησης είναι να επεκτείνει τις επενδύσεις της στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως δείχνει το Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την Περιφέρεια, με στόχο τη συνεργασία στην αξιοποίηση ταμιευτήρων και φραγμάτων της περιοχής, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κατασκευής Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ).
Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, είναι η ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων τόσο στην κατανάλωση του νερού για αρδευτική, υδρευτική, βιομηχανική χρήση, όσο και στην αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή στα φράγματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.