MSD (Merck): «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την κυκλοφορία του αντιικού της φαρμάκου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
MSD (Merck): «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την κυκλοφορία του αντιικού της φαρμάκου
Το φάρμακο Μolnupiravir, έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης μετά από το ανταγωνιστικό χάπι της Pfizer, Paxlovid, που εγκρίθηκε την Τετάρτη.

Το χάπι κατά της Covid-19 της MSD (Merck) πήρε το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δίνοντας στους ασθενείς υψηλού κινδύνου άλλη μια επιλογή κατ' οίκον θεραπείας σε μια εποχή που η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων.

Το φάρμακο Μolnupiravir, έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης μετά από το ανταγωνιστικό χάπι της Pfizer, Paxlovid, που εγκρίθηκε την Τετάρτη. Και οι δύο θεραπείες υπόσχονται να παρέχουν έναν νέο τρόπο για να συγκρατηθεί η απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τα καταπονημένα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Διχασμένες οι γνώμες για το νέο φάρμακο

Το Molnupiravir, που αναπτύχθηκε από τη Merck με τον συνεργάτη Ridgeback Biotherapeutics, προορίζεται για τη θεραπεία της Covid σε μη νοσηλευόμενα άτομα 18 ετών και άνω που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Μια μελέτη έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια νόσο κατά 30%.

Το Molnupiravir δρα εισάγοντας σφάλματα στο γενετικό υλικό για να σταματήσει τελικά την αναπαραγωγή του ιού, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα αναπτυσσόμενα ανθρώπινα κύτταρα. Ο FDA είπε ότι οι έγκυες ενημερώνονται για πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο πριν λάβουν το φάρμακο.

Τον Νοέμβριο, μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων του FDA συζήτησε εάν το φάρμακο ήταν ασφαλές για ευρεία χρήση. Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις στον ιό που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πιο επικίνδυνο ή μεταδοτικό ή ότι θα μπορούσε να επιφέρει κινδύνους για εγκύους και ότι η χαμηλή του αποτελεσματικότητα στην κλινική δοκιμή σήμαινε ότι οι κίνδυνοι του υπερτερούσαν των οφελών του. Τελικά, μια διχασμένη επιτροπή ψήφισε υπέρ της θεραπείας με μικρή διαφορά.

Η Merck είπε ότι το φάρμακο Μolnupiravir δεν ενέχει μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Θεραπεία από... «χρυσό»

Επί του παρόντος, σε ασθενείς που θα μπορούσαν να νοσήσουν σοβαρά με Covid χορηγούνται φάρμακα με έγχυση σε νοσοκομεία ή κλινικές, ενώ ένα πενταήμερο πρόγραμμα μολνουπιραβίρης μπορεί να ληφθεί στο σπίτι.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συνάψει συμβόλαιο με τη Merck 1,2 δισ. δολαρίων για τη λήψη 1,7 εκατομμυρίων κύκλων θεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι ένας κύκλος πέντε ημερών θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 700 δολάρια ανά ασθενή. Το Molnupiravir θα έχει περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε παγκόσμια έσοδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτίμηση της Airfinity.

Εν τω μεταξύ, η Pfizer αποκομίζει ήδη τεράστια κέρδη από το εμβόλιο της για τον Covid και αναμένεται να αποκομίσει περίπου 17 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του Paxlovid το 2022, δήλωσε η εταιρεία δεδομένων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider