ΑΔΜΗΕ: Εντός Ιανουαρίου η έναρξη εργασιών για την ηλ. διασύνδεση της Σαντορίνης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Εντός Ιανουαρίου η έναρξη εργασιών για την ηλ. διασύνδεση της Σαντορίνης
«Και με τη βούλα» η ένταξη της Δ' φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Άμεσα οι προκηρύξεις και των έργων για τις διασυνδέσεις της Μήλου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου.

Στις ράγες μπαίνει μία ακόμη εμβληματική νησιωτική διασύνδεση από τον ΑΔΜΗΕ, με την έναρξη μέσα στον πρώτο μήνα του 2022 των εργασιών για την υλοποίηση των έργων που θα ενσωματώσουν τη Σαντορίνη στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Σαντορίνης εντάσσεται στην τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς υψηλής τάσης και η Μήλος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος. Η Δ΄ φάση έχει συνολικό προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί με 165 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα αξιοποιήσει πόρους από το «Ελλάδα 2.0», η άντληση των οποίων «κλείδωσε» και τυπικά την προηγούμενη εβδομάδα, με την υπογραφή της ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Ο προϋπολογισμός διασύνδεσης της Σαντορίνης ανέρχεται 106 εκατ. ευρώ περίπου, με τη συμμετοχή του Ταμείο Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ. Προγραμματίζεται να «μπει στην πρίζα» το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα τρία υπόλοιπα νησιά θα ακολουθήσουν ένα χρόνο αργότερα, με την ένταξή τους στο δίκτυο να προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα έργα διασύνδεσης της Μήλου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου αναμένεται να προκηρυχθούν πολύ σύντομα. Έτσι, θα μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης και η Δ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έπειτα από την άρση της ενεργειακής απομόνωσης των βόρειων Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ, με τις τρεις φάσεις που προηγήθηκαν.

Διασύνδεση μέσω της Νάξου

Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της Δ΄ φάσης των Κυκλάδων, δίνεται προτεραιότητα στη διασύνδεση της Θήρας, ώστε με αυτό τον τρόπο να τροφοδοτηθεί (ακτινικά σε πρώτη φάση) το σημαντικότερο μέρος (60%) του φορτίου των προς διασύνδεση νησιών. Επίσης, με την ταχύτατη υλοποίηση της διασύνδεσης του νησιού, και κατά συνέπεια την εξυπηρέτηση του αντίστοιχου ηλεκτρικού φορτίου από μονάδες του διασυνδεδεμένου συστήματος, θα αντληθούν άμεσα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Έτσι, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως», η έναρξη των εργασιών αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο, μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τους ανάδοχους του έργου. Η «ηλεκτρική επικοινωνία» του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μέσω της Νάξου, η οποία έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υψηλής τάσης ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, κατά τη Β΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Για τη διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, προβλέπεται η κατασκευή υποβρύχιου καλωδιακού τμήματος συνολικού μήκους 82,5 χλμ., με ανάδοχο του έργου τη Hellenic Cables. Το καλώδιο που θα ενώσει τη Σαντορίνη με τη Νάξο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων. Παράλληλα, στο νησί θα κατασκευασθεί ένας νέος υποσταθμός υπερσύγχρονης τεχνολογίας GIS 150 kV/ΜΤ και ένα συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης από την κοινοπραξία Damco Energy-Xian Electric, η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό.

Ο προϋπολογισμός της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης της Σαντορίνης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ για την κατασκευή του υποσταθμού Θήρας, προσεγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ.

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Η ολοκλήρωση της Δ΄ φάσης θα αυξήσει έτι περαιτέρω τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων που έχει προηγηθεί. Έτσι, καθώς η ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων έχει ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι ρυπογόνοι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε Πάρο, Σύρο και Μύκονο, μειώνοντας τις ετήσιες εκπομπές ρύπων κατά 370.000 τόνους, με την αποπεράτωση της διασύνδεσης και των τεσσάρων νησιών, θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι τοπικές μονάδες στη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Κατά συνέπεια, οι εκπομπές CO2 θα περιορισθούν περαιτέρω κατά 100.000 τόνους. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εξοικονόμηση έως 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές όλης της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider