Στην απόδοση του δείκτη ιδίων κεφαλαίων ROTE στη βάση του RRF στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές βαδίζοντας προς το τελευταίο μίλι για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων (de-risking), όπως εκτιμά η Pantelakis Securities, επισφραγίζοντας πως ένα περαιτέρω re-rating είναι εγγυημένο.
Η Χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο δείκτης NPE του κλάδου θα πρέπει να υποχωρήσει σε μονοψήφιο επίπεδο στις αρχές του 2022 από 30% που ήταν το 2020. Επιπλέον, με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) στο 0,46x κατά μέσο όρο, υπάρχουν δεδομένα ώστε να γίνει ένα pricing με βάση την πρόοδο του κλάδου (ουσιαστικά δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στους τραπεζικούς τίτλους), που έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό κλαδικό «ράλι».
Εκτός, ωστόσο από το de-risking, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη νέα αναπτυξιακή πορεία που ανοίγεται για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως επισημαίνει η Pantelakis, η ελληνική οικονομία (που ήδη ανακάμπτει έντονα από το πλήγμα της πανδημίας) πρόκειται να λάβει ένα ισχυρό όγκο πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU), με τη χώρα να είναι ο μεγαλύτερος σχετικός αποδέκτης κεφαλαίων από το RRF. Έτσι, οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μόχλευση τους και την κινητοποίηση επενδύσεων.
Επιπλέον, οι χρεώσεις και οι προμήθειες αποδίδουν σε πολύ καλό επίπεδο, η εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων φαίνεται σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη και το κόστος κινδύνου (CoR), που ήδη κινείται κάτω από το 1%, αγγίζει τους στόχους των 60 μ.β. Η Pantelakis εκτιμά ότι όλοι αυτοί οι «οδηγοί» θα εκτοξεύσουν το ROTE κοντά αλλά διστακτικά στο όριο του 10% τα επόμενα 2-3 χρόνια. Επιπλέον, αν και είναι αλήθεια ότι η αγορά μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως προετοιμασμένη να ξεπεράσει τις όποιες αμφιβολίες ενέχει για την πορεία των ελληνικών τραπεζών (ειδικά σε ότι αναφορά τον καθαρό δανεισμό και τα spread), οι τρέχουσες αποτιμήσεις αφήνουν αρκετά περιθώρια ασφαλείας, σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή.
Έτσι, και για τους τέσσερις τίτλους των συστημικών τραπεζών, η Pantelakis θέτει σύσταση «overweight» με σημαντικά περιθώρια ανόδου μετά την «αφύπνιση» που κατέγραψαν μέχρι στιγμής κατά το νέο έτος.
Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Eurobank η τιμή στόχος ορίζεται στα 1,40 ευρώ με ένα upside της τάξεως του 38% περίπου. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζα η τιμή στόχος ορίζεται στα 4,40 με περιθώριο ανόδου κοντά στο 37%, ενώ στα 1,70 ευρώ μπαίνει ο «πήχης» για τη μετοχή της Alpha Bank με upside στο 39%. Τέλος, για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η τιμή στόχος ορίζεται στα 1,95 με περιθώριο ανόδου 39%.
Οι εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακής για το δείκτη ROTE με ορίζοντα το 2023 διαμορφώνονται στο 9,5% για τη Eurobank, στο 9,2% για την Εθνική, και στο 7,9% και 6,9% για την Alpha Bank και την Πειραιώς αντίστοιχα, με τους δείκτες αποτίμησης, P/TBV (δείκτης ενσώματης λογιστικής αξίας) και P/E (τιμή προς κέρδη) στο 0,59x και 6,4x για τη Eurobank, στο 0,47x και 5,3χ για την ΕΤΕ, στο 0,46χ και 5,8x για την Alpha Bank και στο 0,33x και 4,8χ αντίστοιχα για την Πειραιώς.
Σύμφωνα με την Pantelakis, η Eurobank αξίζει στη βάση της ταχύτερης ανάκαμψη του ROTE, αλλά διαπραγματεύεται με premium, η Εθνική Τράπεζα έχει τεράστια πλεονάζοντα κεφάλαια, αλλά έχει περισσότερα να αποδείξει στη βάση των προσαρμοσμένων αποδόσεων, με την Τράπεζα Πειραιώς να εξακολουθεί να αποτελεί το υψηλό beta «play» και την Alpha Bank να φαίνεται ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί της αναπτυξιακής δυναμικής από το RRF. Αξίζει να σημειωθεί πως η Χρηματιστηριακή λαμβάνει ευρύτερα ένα επιπλέον επίπεδο discount λόγω της θέσης που διατηρεί στις τράπεζες το ΤΧΣ, ενώ όπως τονίζει, καθώς η μείωση των κινδύνων πλησιάζει προς στο τέλος, οι επενδυτές θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στο δείκτη P/E παρά στο δείκτη P/B.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια επιλογή συνδεμένη με τις τάσεις του μακροοικονομικού πλαισίου και της πορείας των ακινήτων, με την εξέλιξη της μετάλλαξης «Όμικρον» να αποτελεί ωστόσο έναν παράγοντα αβεβαιότητας. Επιπλέον, οι επενδυτές θα παρακολουθούν ξεκάθαρα τις τάσεις δανεισμού (όγκος/spread) μετά από την άτονη περυσινή χρονιά, το μέγεθος των αθετήσεων βαδίζοντας προς το τελικό στάδιο εξόδου από τα μορατόρια και τα υπόλοιπα προγράμματα στήριξης και την εκτέλεση των εκκρεμών συναλλαγών στα NPEs και των εσωτερικών κεφαλαιακών ενεργειών.