Attica Bank: Αλλαγή CEO και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Αλλαγή CEO και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι
Attica Bank
Άμεσα οι ανακοινώσεις για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, προκειμένου να «τρέξει» το πλάνο εξυγίανσης με ορίζοντα την επόμενη ΑΜΚ που θα καλύψει η Ellington. Due diligence από την ICAP. Έως 150 εκατ. ευρώ φαίνεται να προκύπτουν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες. 

Τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο που θα «τρέξει» το σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας με ορίζοντα την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2022 με πλήρως ιδιωτικά κεφάλαια, θα ανακοινώσει η Attica Bank.

Όπως έγραψε το insider.gr, οι ανακοινώσεις για τον νέο CEO αναμένονται άμεσα και επικρατέστερη επιλογή φαίνεται να είναι ο κ. Μίνως Μωυσής, ο οποίος μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 ήταν μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, ενώ είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Attica Bank ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το παρασκήνιο για την επιλογή του νέου CEO που θα αντικαταστήσει τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη κάνει λόγο για ασυμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Ellington στο πρόσωπο επιλογής. Η Ellington πρότεινε δύο υποψηφίους, ο ένας Άγγλος και ο άλλος Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, ενώ το ΤΧΣ πρότεινε τον Μ. Μωυσή και τον Κύπριο Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος μετέχει στην Attica Bank ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ, ως εποπτεύουσα την μη συστημική Attica Bank, έχει παρέμβει στη διαδικασία συστήνοντας στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν άμεσα την επιλογή του νέου CEO.

Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση του μάνατζμεντ ήταν όρος που έθεσε ο ιδιώτης επενδυτής, τόσο η Ellington που τελικά μπήκε ως ιδιώτης μέτοχος, μαζί με το ΤΜΕΔΕ στην Attica Bank, όσο και η Bain που συζητούσε επίσης τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Attica Bank λίγο πριν την εκπνοή του 2021.

Ο νέος CEO αναμένεται, πάντως, να είναι μεταβατικός, με έργο την υλοποίηση του έργου εξυγίανσης της Attica Bank μέχρι την επόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά ο ιδιώτης επενδυτής (η Ellington, χωρίς τη σύμπραξη του ΤΜΕΔΕ).

Η αλλαγή CEO αποτελεί κομβικό σημείο προκειμένου να υλοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται μετά την πρόσφατη ΑΜΚ και οι οποίες συνίστανται στην πλήρη εκκαθάριση του ισολογισμού της Attica Bank με τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων Omega στον «Ηρακλή», και συνακόλουθα στον υπολογισμό των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστεί η Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ellington (αλλά και η Bain που ήταν ο έτερος υποψήφιος ιδιώτης επενδυτής, αλλά δεν προχώρησε σε δεσμευτική προσφορά για συμμετοχή της στην πρόσφατη ΑΜΚ της Attica Bank) είχε αναθέσει στην Deloitte να διενεργήσει due diligence για το ύψος της κεφαλαιακής τρύπας, μετά την καταβολή των πρώτων κεφαλαίων, ύψους 240 εκατ. ευρώ, τα οποία κάλυψε κατά κύριο λόγο το ΤΧΣ.

Ο έλεγχος αυτός είχε δείξει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα επιπλέον έλλειμμα κεφαλαίων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση, και με ορίζοντα να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, το due diligence έχει αναλάβει η ICAP.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό ποσό της νέας ΑΜΚ που θα χρειαστεί να καλύψει η Ellington ενδέχεται να προκύψει χαμηλότερο των 150 εκατ. ευρώ και θα εξαρτηθεί από το κόστος των τιτλοποιήσεων NPLs που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή». Σημειώνεται ότι τα χαρτοφυλάκια αξιολογούνται από την DBRS προκειμένου να δοθεί το απαιτούμενο rating στα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων. Οι τιτλοποιήσεις θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή» ακόμη και τον Απρίλιο και οι διαδικασίες για την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank να «τρέξουν» μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Κοντά στην αλλαγή CEO – Επικρατέστερος ο Μίνως Μωυσής

gazzetta
gazzetta reader insider insider