Με κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Marathon Fund II

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Marathon Fund II
Στους συμμετέχοντες του Marathon Fund II συγκαταλέγονται θεσμικοί επενδυτές όπως το EIF (European Investment Fund) και η EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Με κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ ενισχύει την αρχική προίκα των 40 εκατ. ευρώ το Marathon Fund II, το δεύτερο ταμείο της Marathon Venture Capital, ένα χρόνο περίπου μετά την έναρξή του και έχοντας επενδύσει ήδη σε τουλάχιστον 4 εταιρείες.

Στους συμμετέχοντες του Marathon Fund II συγκαταλέγονται θεσμικοί επενδυτές όπως το EIF (European Investment Fund) και η EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ) η οποία αύξησε αισθητά την συμμετοχή της σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των επικεφαλής της Marathon σε διεθνή μέσα. Επιπλέον στο δεύτερο ταμείο της Marathon, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο της πρώτης προσπάθειας ( 32 εκατ. ευρώ) , περιλαμβάνονται ικαι ιδιώτες επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια. Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την έναρξή του το fund θέλει να ηγηθεί σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατ. ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon πρόκειται να επενδύει σημαντικά ποσά ξανά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι με το πρώτο της fund, που ξεκίνησε το 2017, η Marathon επένδυσε σε δέκα ελληνικές startups ενώ έχει κάνει και το πρώτο exit. O λόγος για την Lenses.io, η οποία εξαγοράστηκε από την Celonis, μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού. Οι εταιρείες στις οποίες επένδυσε δημιουργούν προϊόντα λογισμικού, έχουν πελάτες δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500 και προσελκύουν κεφάλαια από κορυφαίους επενδυτές διεθνώς, από το Ισραήλ ως τη Silicon Valley. Επτά από τις 10 αυτές εταιρείες έχουν σηκώσει και δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, αντλώντας κεφάλαια τετραπλάσια των συνολικών επενδύσεων της Marathon, ενώ η πλειονότητα απασχολεί το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων τους στην Ελλάδα.

Μόνο πέρυσι και πέρα από την Lenses.io, οι μισές από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Fund I προσέλκυσαν νέες επενδύσεις (series A). Πιο συγκεκριμένα η LearnWorlds άντλησε 32 εκατ. δολάρια με επικεφαλής την Insight Partners, η Causaly άντλησε 17 εκατ. δολάρια με επικεφαλής την Index Ventures, η Hack The Box άντλησε 11 εκατ. δολάρια με επικεφαλής την Paladin Capital Group, η Augmenta άντλησε 8 εκατ. δολάρια με επικεφαλής την CNH Industrial και η Cube RM άντλησε 8 εκατ. δολάρια με επικεφαλής την Runa Capital.

Να θυμίσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Marathon κατά την έναρξη του Marathon Fund II υπερέβαινε τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft και Startup Pathways: Πρόγραμμα 3 μηνών για την ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων

Ήρθε η ώρα για την Meta ελληνική startup - Ένα deal την εβδομάδα στην εγχώρια τεχνολογική σκηνή

Επενδύσεις 4,5 δισ. δολάρια σήκωσαν οι startups Ελλήνων ιδρυτών το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider