Σε περίπου δυόμιση μήνες από τώρα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς, όσα βέβαια από τα 6 σχήματα που έχουν περάσει στη Β’ φάση του διαγωνισμού αποφασίζουν πάνε μέχρι τέλους στη διαδικασία για την παραχώρηση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει μεταφερθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τα τέλη Απριλίου, γύρω στις 20 του μήνα, παίρνοντας παράταση περίπου 2 μηνών (είχε οριστεί για τις 24/02/2022). Υπενθυμίζεται ότι αρχικό ενδιαφέρον για το project εκδήλωσαν πέρυσι το καλοκαίρι οι EMMA ALPHA HOLDING (συμφερόντων του γνωστού και από την συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ παλιότερα Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς), ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (θυγατρική της Ελλάκτωρ), ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ (συμφερόντων Σαββίδη), ΤΕΚΑΛ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (οικογένεια Στέγγου). Αυτά τα σχήματα τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν προεπιλεγεί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Βέβαια, όλα αυτά τα projects απαιτούν εύλογο χρόνο ωρίμανσης, οι περισσότεροι εκ των επενδυτών που εμφανίζονται σε αυτές τις διαδικασίες παράλληλα διεκδικούν και άλλος διαγωνισμούς, για την Καλαμαριά παλιότερα είχαν προκύψει αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο κατ’ ελάχιστο 35 ετών. Η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του δήμου Καλαμαριάς, κι έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50μ. Η χερσαία επιφάνειά της καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ.μ.
Στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξαρχής να αναπτυχθεί μια νέα σύγχρονη μαρίνα, ένα έργο πνοής που όχι μόνο θα επιφέρει ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και του γιότινγκ στην περιοχή της Β. Ελλάδας, αλλά και θα γίνει σημαντικός πόλος έλξης και αναψυχής και για τους κατοίκους της περιοχής.
Κατά το Ταμείο, η μαρίνα Καλαμαριάς, όπως και η μαρίνα του Αλίμου στην Αθήνα, αποτελούν χώρους υπερ-τοπικής σημασίας. Η αξιοποίηση και ανάπτυξη της μαρίνας Καλαμαριάς θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της πόλης ως τουριστικό και οικονομικό πόλο όλης της Β. Ελλάδας
Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη μαρίνας συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ένα ευρώ ελλιμενισμού σε τουριστικό λιμένα, δαπανώνται 5 έως 12 ευρώ στην τοπική οικονομία, σε προμήθειες, τροφοδοσία, ανεφοδιασμό καυσίμων, τεχνικές εργασίες, ναυπηγεία, πρακτορεύσεις και πολλές άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από μία μαρίνα.
Έτσι, και η ανάπλαση της μαρίνας Καλαμαριάς, που παραμένει ημιτελής επί δεκαετίες, εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιδράσεις στην τοπική και την εθνική οικονομία, προσφέροντας ένα σημαντικό πυρήνα οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης στην πόλη της Καλαμαριάς και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ο σχεδιασμός της ενσωματώνει πλήρως τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της μαρίνας μπορούν να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού και πολιτιστικά κτίρια, χώροι πρασίνου (υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας πάρκου 9 στρεμμάτων), εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πάρκινγκ κ.ά.
Όπως σημείωνε το ΤΑΙΠΕΔ, το σχέδιο ανάπλασης και ουσιαστικής αναβάθμισης της μαρίνας διασφαλίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση, τους περιπάτους και άλλες δραστηριότητες για τους επισκέπτες, και μάλιστα με ασφάλεια, καθώς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων. Επιπλέον, η παραχώρηση, εκτός από τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη και για τον δήμο Καλαμαριάς που μπορούν να φτάσουν στο 1% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.