Επιστροφή στην κερδοφορία για τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στην κερδοφορία για τις τράπεζες

Τις βάσεις για το μεγάλο στοίχημα – της ουσιαστικής ανάκαμψης του κλάδου ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η πραγματική οικονομία – έθεσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι ελληνικές τράπεζες, επιχειρώντας να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ύφεσης.

Τα πρώτα «ψήγματα» επιστροφής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην κερδοφορία έγιναν ήδη ορατά, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο στόχος για σταθεροποίηση των ισολογισμών τους επιτυγχάνεται. Ωστόσο το πραγματικό ζητούμενο είναι η ανάκαμψη του κλάδου.

Οι Έλληνες τραπεζίτες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αποτυπώθηκε το τελευταίο 48ωρο στα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι συστημικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Ειδικότερα, η Εθνική εμφάνισε για τους πρώτους έξι μήνες του έτους κέρδη μετά από φόρους και συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 3 εκατ. ευρώ. Καθαρά κέρδη ύψους 106 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Eurobank, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, η Alpha Bank εμφάνισε προ φόρων κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ. Στο 1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς.

Για να διαδραματίσει ωστόσο ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, η «δειλή» επιστροφή στην κερδοφορία δεν είναι αρκετή, καθώς δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα που πρέπει τάχιστα να διευθετηθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάκαμψη. Η αναδιάρθρωση του κλάδου μέσω των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής, ξεκαθάρισε πριν από μερικά 24ωρα πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέες διοικήσεις στις τράπεζες, καθώς δεν θα δοθεί καμία παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγών στις επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Και μπορεί τα κέρδη των συστημικών τραπεζών να ενισχύουν την αισιοδοξία, ωστόσο η ανάκαμψη έχει δρόμο ακόμη. Και αυτή περνά μέσα από το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων. Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, οι υφιστάμενες διοικήσεις των τραπεζών επεξεργάζονται ήδη τα σχέδια αναδιάρθρωσης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Υπάρχουν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπόνηση και έγκριση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών, καθώς και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στα εγκεκριμένα σχέδια ανασυγκρότησης.

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και δη το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων αναμένεται άλλωστε να βρεθούν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Danièle Nouy, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 (τοπική ώρα) στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider