Δεν πουλάνε «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν πουλάνε «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες

Δεν πουλάνε οι τράπεζες στα ξένα funds τα ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από πολλές πλευρές για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πώληση των κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού προκειμένου να μειωθεί δραστικά το ποσοστό τους, οι έλληνες τραπεζίτες ανθίστανται σθεναρά κυρίως για τα δάνεια που συνοδεύονται με εξασφαλίσεις ακινήτων.
Και τούτο διότι όπως υποστηρίζουν η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ακινήτων προσφέρει το άλλοθι στις εταιρείες αυτές προκειμένου να χτυπήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές.

Οπως αναφέρουν σε κατ΄ίδιαν συζητήσεις κορυφαία τραπεζικά στελέχη απο τη διαπραγμάτευση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, η απόκλιση μεταξύ των τιμών που προσφέρουν για να αγοράσουν τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια τα funds και αυτές που θωρούν ωε εύλογες οι ελληνικές τράπεζες είναι "αγεφύρωτη".

Υπο τις συνθήκες αυτές οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αρνούνται να προχωρήσουν σε άμεση πώληση των δανείων και αντιπροτείνουν ότι θα επιστρατεύσουν άλλα εργαλεία που διαθέτουν μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εκχώρηση της διαχειρίσης τους σε εξειδικευμένες εταιρίες, προκειμένου να κατορθώσουν να επιτυχούν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί τόσο έναντι της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και έναντι του SSM.

Επι της αρχής οι τραπεζίτες δεν είναι αντίθετοι προς την πώληση των δανείων αυτών αλλά επιδιώκουν να τη μεταθέσουν χρονικά όταν θα αρχίσει να ανακάμπτει η αγορά των ακινήτων, εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν καλύτερες τιμές για τα δάνεια αυτά.

To ζήτημα αυτό αναμένται να απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κ. Danièle Nouy.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες όπως είχε δηλώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχουν δεσμευτεί να μειώσουν μέσα στην επόμενη τριετία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPEs) κατά περίπου 41 δις. Ευρώ ή 40 δις.ευρω. Πάντως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ειναι και τόσο ενθαρρυντικά καθώς για ορισμένες τράπεζες ο σχετικό δείκτης συνεχίζει - έστω και οριακά - ν΄αυξάνει.

Οσον αφορά στα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια η εικόνα διαφοροποιείται καθώς το «παζάρι» με τα ξένα funds είναι πιο εύκολο να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή τιμή. Παρά ταύτα σύμφωνα με εκτιμήσεις τις αγοράς δύσκολα θα δούμε τις πρώτες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων πριν από το τέλος του 2016 στην καλύτερη περίπτωση.

Πάντως και για τα συγκεκριμένα δάνεια οι τιμές τις οποίες προσφέρουν οι επίδοξοι αγοραστές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ωστόσο επειδή οι χορηγήσεις αυτές κατά τεκμήριο έχουν χορηγηθεί χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν σοβαρά διαπραγματευτικά όπλα προκειμένου να πετύχουν βελτίωση της τιμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider