Αέριο: Στις ράγες η έναρξη της spot χονδρεμπορικής αγοράς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Στις ράγες η έναρξη της spot χονδρεμπορικής αγοράς
«Πράσινο φως» της ΡΑΕ στον Κανονισμό της αγοράς καθώς και του φορέα εκκαθάρισης, για την πρεμιέρα του Βάθρου Εμπορίας στις αρχές Μαρτίου.

Σε τροχιά έναρξης λειτουργίας στις αρχές Μαρτίου έχει μπει η spot χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, καθώς ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εκκρεμότητες που θα δώσουν τη δυνατότητα εφαρμογής και στη χώρα μας του μοντέλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες καυσίμου.

Έτσι, για την προετοιμασία «άφιξης» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, πριν από λίγες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε στην έγκριση του Κανονισμού λειτουργίας της αγοράς, η οποία θα λειτουργεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Επίσης, ενέκρινε και τον φορέα εκκαθάρισης της αγοράς, ο οποία θα είναι η EnExClear, η θυγατρική του ΕΧΕ που αποτελεί τον φορέα εκκαθάρισης και των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πλατφόρμα εμπορίας εμπορίου (γνωστή και ως «βάθρο εμπορίας») θα ενσωματώνει μία προημερήσια αγορά με προϊόντα που θα καλύπτουν τα επόμενα τρία 24ωρα, καθώς και μία ενδοημερήσια αγορά. Επίσης, μέσω της πλαφόρμας θα γίνονται και οι αγοραπωλησίες αερίου εξισορρόπησης για τις ανάγκες του συστήματος μεταφοράς.

Σε δεύτερο χρόνο, θα εξεταστεί η έναρξη διαπραγμάτευσης και προθεσμιακών συμβολαίων. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες για την εφαρμογή στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), χωρίς να χρειάζεται πλέον να αξιοποιούν αποκλειστικά ανάλογα εργαλεία σε ευρωπαϊκές αγορές.

Πιο ανταγωνιστικές τιμές αερίου

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η spot χονδρεμπορική αγορά θα πλαισιώσει τα διμερή συμβόλαια που αποτελούν σήμερα την αποκλειστική «φόρμουλα» συναλλαγής ανάμεσα σε εισαγωγείς και προμηθευτές, αλλά και μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου οι οποίοι αυτοπρομηθεύονται καύσιμο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επίσης, θα δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να αξιοποιούν εμπορικές ευκαιρίες όποτε αυτές παρουσιάζονται – όπως π.χ. αγοράζοντας ποσότητες καυσίμου που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώθηκαν ή, αντίστροφα, μεταπωλώντας αέριο το οποίο δεν χρησιμοποίησαν.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικό το «καλάθι» προμήθειάς τους, γεγονός που θα έχει επίδραση στο τελικό κόστος. Παράλληλα, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, παρέχοντας σαφή οικονομικά «σήματα» για τα ανά πάσα στιγμή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου. Έτσι, θα υπάρχει πλέον ένα ημερήσιο benchmark για τις τιμές στη χώρα μας, δείχνοντας πού κινούνται αυτές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider