Εθνική Ασφαλιστική: Πράσινο φως στο CVC έδωσε η DGComp – Τον Μάιο η μεταβίβαση 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: Πράσινο φως στο CVC έδωσε η DGComp – Τον Μάιο η μεταβίβαση 
H συναλλαγή οδεύει πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της.

Λίγο πριν κλείσει ένας χρόνος από τη συμφωνία Εθνικής Τράπεζας και CVC Capital για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η συναλλαγή οδεύει πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της μετά την έγκριση που έδωσε, κατά τις πληροφορίες, η DGComp.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις, κατά τη μακρά περίοδο αναμονής στην οποία η DGComp μελετούσε τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί για το deal από τον ανταγωνισμό για στρέβλωση της ασφαλιστικής αγοράς, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της ΕΤΕ διαβεβαίωναν ότι η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναμενόταν θετική για την ολοκλήρωση του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως φαίνεται, η DGComp άναψε το πράσινο φως, «ξεκολλώντας» τη συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις δευτερεύουσες διαδικασίες μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής και την καταβολή του τιμήματος έως το τέλος του α' εξαμήνου, το πιθανότερο τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε στις 26 Μαρτίου του 2020 την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Παράλληλα, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει και 15ετή συμφωνία συνεργασίας στο bancassurance.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital ολοκληρώνεται σε μία φάση έντονης κινητικότητας και ανακατατάξεων στην ασφαλιστική αγορά, με πιο πρόσφατες τις εξαγορές της MetLife από την NN και της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz.

Ολοκληρώνεται δε, πέντε χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα πώλησής της από τη μητρική Εθνική Τράπεζα, ως δέσμευση που η τελευταία ανέλαβε στο πλαίσιο αναγκαστικού προγράμματος αναδιάρθρωσης μετά τη λήψη κρατικής ενίσχυσης το 2012 και το 2015. Σημειώνεται ότι η αρχική δέσμευση της ΕΤΕ ήταν για πώληση του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής και το ποσοστό αυξήθηκε ως πέναλτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καθυστερήσεις της διαδικασίας.

Οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με το CVC είχαν διαρκέσει σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. To CVC υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στις 5 Μαρτίου του 2020, όμως η έναρξη της πανδημίας «πάγωσε» τις συζητήσεις και το CVC επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική το φθινόπωρο του 2020.

Ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε γίνει το 2017 και στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, στις αρχές Μαρτίου 2017, είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές από την Κίνα – Gongbao, Wintime, Fosun – και μία ακόμη από την κοινοπραξία Calamos – Exin. Ακολούθησε διπλός γύρος διαπραγματεύσεων με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, Fosun και J. Calamos – Exin Group. Σε ένα έντονο παρασκήνιο, τον Ιούνιο 2017, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ πρότεινε ως προτιμητέο αγοραστή την κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group που πρόσφερε τίμημα 718,5 εκατ. ευρώ για το 75% της ασφαλιστικής.

Το deal, ωστόσο, δεν έμελλε να κλείσει, αφού επήλθε ρήγμα εντός των κόλπων του ενδιαφερόμενου αγοραστή. J. Calamos και J. Koudounis κίνησαν διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά του Matt Fairfield και των υπόλοιπων επενδυτών της Exin, ζητώντας την έκδοση διαταγής πληρωμής για ποσό 41 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους, ως ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από την Exin Financial Services.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Περί τα μέσα Μαΐου του 2018, η Fosun επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο προκειμένου να κάνει νέο due diligence στην Εθνική Ασφαλιστική και να υποβάλει νέα προσφορά. Στο «παιχνίδι» μπήκε και η Gongbao, η οποία κέρδισε έδαφος, με προσφερόμενο τίμημα στα 676 εκατ. ευρώ. Ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, και ενώ η Fosun είχε αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης, και η πρόταση της Gongbao απορρίφθηκε από την ΕΤΕ. Το αιτιολογικό ήταν ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν ήταν ασφαλιστική εταιρεία, ενώ κρίθηκε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να καταβάλει το τίμημα των 676 εκατ. ευρώ.

Ύστερα και από αυτό το ναυάγιο, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε παράταση από την DGComp για να μπορέσει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική το 2019 (κατόπιν με δεύτερο αίτημα, η παράταση ανανεώθηκε μέχρι τέλος του 2020). Η χορήγηση της παράτασης συνοδεύτηκε από την υποχρέωση πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, μπήκε στο τραπέζι και plan Β, για την διάθεση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής ή private placement στο Χρηματιστήριο, στην περίπτωση νέας αποτυχίας πώλησης της ασφαλιστικής σε ιδιώτη.

Ο νέος και τελευταίος διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής άνοιξε τον Μάιο του 2019. Οι σύμβουλοι πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, Goldman Sachs και Morgan Stanley, διερεύνησαν πολύ εξονυχιστικά για υποψήφιους αγοραστές, αλλά στην φάση των δεσμευτικών προσφορών, εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, το CVC Capital. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από χαμηλότερη αφετηρία τιμήματος (σημειώνεται ότι για το ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική της αξία, η Εθνική Τράπεζα είχε σχηματίσει πρόβλεψη 500 εκατ. ευρώ) συνεχίστηκαν με αρκετά μπρος – πίσω μέχρι την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στις 5/3/2020. Δύο χρόνια μετά και με την έγκριση της DGComp, η συναλλαγή βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider