Ρεύμα: Στα 273 εκατ. τα χρέη των προμηθευτών στους Διαχειριστές – Συναντήσεις Σκρέκα-ΡΑΕ με τις εταιρείες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα 273 εκατ. τα χρέη των προμηθευτών στους Διαχειριστές – Συναντήσεις Σκρέκα-ΡΑΕ με τις εταιρείες
Παρόντος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) βρέθηκαν χθες οι Διαχειριστές για τις οφειλές των εταιρειών προμήθειας – Υπό έλεγχο κρίνεται το «άνοιγμα» των παρόχων προς τους Διαχειριστές, καθώς τα μη διακανονισμένα χρέη καλύπτονται από εγγυήσεις – Οι μεγαλύτερες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 211 εκατ. ευρώ

Τα χρέη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας προς τους τρεις Διαχειριστές τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), παρόντος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Όπως είχε γράψει το Insider.gr στόχος της παρουσίας μέσω τηλεδιάσκεψης των Διαχειριστών στην Ολομέλεια της ΡΑΕ ήταν να γίνει πλήρης καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος το οικονομικό «άνοιγμα» κάποιου παρόχου να αυξηθεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Η γενική εικόνα που ανέκυψε είναι πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, απαιτώντας ωστόσο τη στενή εποπτεία των προμηθευτών, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Τα χρέη κάθε εταιρείας κυμαίνονται από 5 έως 30 εκατομμύρια, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε δύο προμηθευτές.

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του ΔΑΠΕΕΠ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Καθώς τα χρέη προς τον ΑΔΜΗΕ κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η οικονομική διευθύντρια του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς αποδεσμεύθηκε σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προέκυψε πως το «άνοιγμα» προς τους τρεις Διαχειριστές ανέρχεται σε 272,7 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των εταιρειών προμήθειας. Το ποσό αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό χρέη που βρίσκονται υπό ρύθμιση, ενώ το υπόλοιπο είναι μη διακανονισμένα χρέη. Είναι μειωμένο κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2021, όταν ανερχόταν σε 330 εκατομμύρια.

Τα χρέη ανά Διαχειριστή

Από τα συνολικά χρέη, οι οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ ανέρχονται σε 53 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΑΔΜΗΕ είναι 8,7 εκατ ευρώ, καθώς και οι χρεώσεις χρήσης συστήματος είναι σχετικά μικρές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου το «άνοιγμα» ανέρχεται σε 211 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό 88 εκατ. αφορούν ενδο-ομιλικές οφειλές, με τα αποτελέσματα του Διαχειριστή να ενοποιούνται με της μητρικής του στις λογιστικές καταστάσεις. Από τους Διαχειριστές ζητήθηκε να στείλουν έως χθες το βράδυ υπόμνημα με τα αναλυτικά στοιχεία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όσον αφορά τα ρυθμισμένα χρέη, τα οποία αφορούν οφειλές έως τον Οκτώβριο του 2020, τουλάχιστον σε κάποιους από τους Διαχειριστές, όλοι οι πάροχοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων των διακανονισμών.

Επίσης, ακόμη και οι μη διακανονισμένες οφειλές καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές. Κι αυτό γιατί με βάση την υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου, πλέον οι προμηθευτές παρέχουν εγγυήσεις και προς τους τρεις Διαχειριστές, επεκτείνοντας τη σχετική υποχρέωση και στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ, πέραν του ΑΔΜΗΕ που ίσχυε ήδη.

Συναντήσεις με τους προμηθευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο προμηθευτές με τα μεγαλύτερα «ανοίγματα» συμπεριλήφθηκαν στις πρώτες τρεις εταιρείες με τις οποίες ο κ. Σκρέκας και η Ολομέλεια της ΡΑΕ είχε χθες συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα. Οι δύο προμηθευτές δεσμεύθηκαν ότι τις επόμενες ημέρες θα διευθετήσουν μεγάλο μέρος των οφειλών τους.

Ο υπουργός και η ΡΑΕ θα συνεχίσουν από σήμερα τις επαφές τους με τους υπόλοιπους παρόχους, με σκοπό μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους με το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική ρεύματος.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΡΑΕ, στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ενεργειακή αγορά τη δεδομένη συγκυρία, η Αρχή εξετάζει σε συνεχή βάση τα στοιχεία των προμηθευτών, όσον αφορά αφενός την απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και αφετέρου τις αρχές της διαχείρισης κινδύνου που ακολουθούν.

Μέλημα της Αρχής είναι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, η ίση μεταχείριση κατά τη συμμετοχή στην αγορά, καθώς και η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, οι Διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η διαχείριση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών και η εξυπηρέτηση των σχετικών λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται πως υπό διερεύνηση βρίσκονται και τα χρέη των προμηθευτών προς τους Δήμους, με την παρακράτηση των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 60-70 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider