Rocket: Το παρασκήνιο πίσω από το αιφνίδιο λουκέτο στην Ευρώπη και το μυστήριο του «τρίτου» μετόχου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rocket: Το παρασκήνιο πίσω από το αιφνίδιο λουκέτο στην Ευρώπη και το μυστήριο του «τρίτου» μετόχου
rocket
Σταματά την λειτουργία της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ουκρανίας -Τα προβλήματα χρηματοδότησης λόγω της αποχώρησης του βασικού μετόχου και η έρευνά του από τις αρχές.

«Παρατηρώντας τις ανακοινώσεις όλων των προηγούμενων 4 και πλέον χρόνων συνειδητοποίησα ότι περιείχαν μόνο καλές ειδήσεις. Ειδήσεις που έδειχναν την ενέργεια, τις δράσεις, και τις προσπάθειες ενός εγχειρήματος, της Rocket, στο οποίο είχαμε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας με στόχο τόσο εμείς όσο και η ομάδα μας να δημιουργήσουμε μια ουκρανική εταιρεία που θα κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα ωστόσο θα πρέπει να πρέπει να σπάσουμε την παράδοση των καλών ειδήσεων και να μοιραστούμε δυσαρεστα νέα. Η Rocket σταματά την δραστηριότητά της σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και παραμένει ενεργή μόνο στην Ουκρανία». Με το παραπάνω λιτό μήνυμα, ο Aleksey Yukhymchuk, ένας εκ των δύο ιδρυτών της εταιρείας online delivery Rocket, η οποία τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, αποφάσισε να ενημερώσει το κοινό των κοινωνικών δικτύων για την διακοπή λειτουργίας της online delivery εφαρμογής στις διάφορες χώρες.

Παρότι δεν αποσαφήνιζε λεπτομερώς τους λόγους για την αιφνίδια διακοπή, «η απόφαση μας εδράζεται σε διάφορες περιστάσεις» σημείωνε χαρακτηριστικά, τόνιζε ότι στην εν λόγω απόφαση οδήγησε η αδυναμία εύρεσης διεθνούς επενδυτή. Αδυναμία ωστόσο που δεν εξηγεί ευκρινώς για ποιο λόγο η εταιρεία αποφάσισε να κατεβάσει ρολά εν μια νυκτί και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει συνεργάτες και κοινό με έναν πιο δόκιμο τρόπο.

Η αιφνίδια παύση των εργασιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα 24ωρο και μέχρι αργά χθες το βράδυ κανείς αρμόδιος ούτε ο προαναφερθείς συνιδρυτής σε προσπάθεια επικοινωνίας του insider.gr, ήταν διαθέσιμος να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που αφορούν τους λόγους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διακοπεί η δραστηριότητα στην Ελλάδα και τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία υπηρεσιών delivery έκανε την εμφάνισή της στην χώρα μας το καλοκαίρι του 2021 δραστηριοποιούμενη αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, (Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Νέο Ψυχικό, Ψυχικό, Φιλοθέη αλλά και το κέντρο της Αθήνας -Κολωνάκι, Παγκράτι, Ζωγράφου, Αμπελόκηποι, Άγιο Αρτέμιο, Θησείο, Κουκάκι, Κεραμεικό και Γκάζι). Μέσα σε τρεις μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2021 δήλωνε ότι έχει διπλασιάσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων καταστημάτων και σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην χώρα μας. Εκμεταλλευόμενη μάλιστα την κρίση που είχε δημιουργηθεί τότε μεταξύ ανταγωνίστρια εταιρείας και εργαζομένων, καλούσε όλους τους διανομείς της να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, αυξάνοντας το brand awareness της στο καταλανωτικό κοινό. Οι ίδιοι διανομείς βέβαια ενημερώθηκαν ανεπίσημα λίγους μήνες αργότερα για την παύση των δραστηριοτήτων της Rocket, βρισκόμενοι ξαφνικά στην αντιμέτωποι με την ανεργία. Για το λόγο αυτό μάλιστα έχουν ζητήσει να συναντηθούν σήμερα με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά.

Την ίδια αιφνίδια ανακοίνωση διακοπής δραστηριότητας και μάλιστα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις έλαβαν και οι μεγάλοι συνεργάτες της εταιρείας στην ελληνική αγορά με την ηλεκτρονική αλληλογραφία που εστάλη να αναφέρει ότι η δραστηριότητα στην Eλλάδα διακόπτεται, ελλείψει κεφαλαίων. Έλλειψη στην οποία οδήγησε κατ΄όπως φαίνεται η αποχώρηση του βασικού μετόχου. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μέρος συνεργαζόμενων καταστήματα εντός της εφαρμογής, ανέφεραν στο insider.gr ότι «δεν έχουν ενημερωθεί έχουν όμως αρκετό διάστημα να λάβουν παραγγελία μέσω Rocket».

Την ίδια περίοδο που επεκτεινόταν στη χώρα μας η ουκρανική εταιρεία δρομολογούσε και την επέκτασή της σε νέες χώρες και πόλεις της Ευρώπης. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η έναρξη των δραστηριοτήτων της μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, προ διμήνου δηλαδή, σε πέντε νέες πόλεις 2 ευρωπαικών χωρών, και συγκεκριμένα στην Ισπανία και την Ουγγαρία καθώς και στην Μασσαλία στη Γαλλία.

Η εταιρεία που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2018 είχε επεκταθεί μέσα σε τρία χρόνια σε 44 πόλεις οκτώ ευρωπαϊκών χωρών. Η πρώτη χώρα εκτός Ουκρανίας που επεκτάθηκε ήταν η Κύπρος. Τον Απρίλιο του 2021 έκανε την εμφάνισή της στην Ολλανδική αγορά και ακολούθησε η είσοδός της στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Χαρακτηριζόμενη ως foodtech company η εταιρεία είχε καταφέρει να μπει το 2020 στη λίστα των top-30 ουκρανικών startup του Forbes αλλά και στις 10 πιο δημοφιλείς εφαρμογές food delivery της Ευρώπης σύμφωνα με το Sensor Tower. Μάλιστα τόσο στη χώρα μας όσο και για τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείτο σχεδίαζε να επεκταθεί πέρα από την παράδοση έτοιμου φαγητού από εστιατόρια και στην διανομή προϊόντων μικρής λιανικής διερευνώντας τα καινοτόμα μοντέλα των dark stores και dark kitchen.

Η αποχώρηση του βασικού επενδυτή και η έρευνα για παράνομες δραστηριότητες

Σύμφωνα με τα ουκρανικά δημοσιεύματα η «πτώση» ή έστω τα προβλήματα της Rocket, φέρεται να εδράζονται στον άλλοτε βασικό μέτοχο της εταιρείας. Ειδικότερα βάσει των όσων αναφέρει το AIN.UA, ουκρανικό μέσο ενημέρωσης το οποίο εξειδικεύεται στο startup οικοσύστημα, ο βασικός επενδυτής και μέτοχος της Rocket - «ο οποίος πίστεψε στην εταιρεία και δεν φοβήθηκε τον διεθνή ανταγωνισμό αντίστοιχων πλατφορμών που είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί στην ουκρανική αγορά ήταν ο Timur Rokhlin. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το AIN.UA ο Timur Rokhlin επένδυσε μέσω του fund BeeVentures στην Rocket, εξαγοράζοντας έναντι 5 εκατ. δολαρίων το 80% της επιχείρησης από τους συνιδρυτές Alexey Yukhimchuk and Stanislav Dmitrik, οι οποίοι διατήρησαν έκαστος το 10%.

«Ο Rokhlin γεννήθηκε στη Ρωσία, έχει Ισραηλινή υπηκοότητα και ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία όπου δραστηριοποιείτο πέρα από την Rocket στην αγορά του real estate, στην συμβουλευτική επιχειρήσεων και στον κλάδο του gaming. Παρότι το fund της BeeVentures μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021 φαινόταν να αναζητά πρόσθετες επενδύσεις στην Ουκρανία, στα μέσα του καλοκαιριού ολόκληρη η ομάδα του το εγκατέλειψε, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου και σταμάτησε να πραγματοποιεί επενδύσεις». Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μάλιστα ο φερόμενος ως πρώην επενδυτής της Rocket (ο οποίος σύμφωνα με το AIN.UA δεν φαινόταν τα τελευταία χρόνια στο καταστατικό είχε αντικατασταθεί από τον πατέρα του Igor Rokhlin στην BeeVentures) συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών από την ισραηλινή αστυνομία μαζί με έναν άλλο Ισραηλινό πολίτη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για δόλιες δραστηριότητες στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα οι αρχές φέρεται να διερευνούν την συμμετοχή του στο διεθνές δίκτυο εταιρειών-κελύφων που αποσπά σημαντικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες με δέλεαρ επενδύσεις με γρήγορες και εύκολες αποδόσεις, όπως forex και άλλα επενδυτικά προϊόντα.

«Η σύλληψη του Rokhlin συνέπεσε με την έναρξη των προβλημάτων στη Rocket. Όπως διαπίστωσε το AIN.UA, η απώλεια χρηματοδότησης ήταν έκπληξη και για τους ιδρυτές της Rocket οι οποίοι δεν είχαν κάποια σχετική ένδειξη νωρίτερα. Πλέον η εταιρεία προσπαθεί να συντηρηθεί με ίδια κεφάλαια. Επιπλέον το κλείσιμο του fund συμπίπτει με την έναρξη της σχετικής έρευνας στη Γερμανία» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύλληψη του Timur Rohlin αναφέρεται σε πολλά διεθνή δημοσιεύματα ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel η σχετική έρευνα από τις γερμανικές αρχές για τον ίδιο καθώς και για άλλα 4 άτομα όσον αφορά στην συμμετοχή του ή μη στις παράνομες δραστηριότητες έχει ξεκινήσει από το 2020.

«Υπάρχουν διαφορετικές περίοδοι στη ζωή ενός επιχειρηματία. Τώρα περνάμε μια δύσκολη περίοδο αλλά σίγουρα μας δίνει την ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε και να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία. Τόσο εγώ όσο και ο Stanislav ασχολούμαστε με τις υπηρεσίες marketplace εδώ και δέκα χρόνια και χαιρόμαστε που αυτή η επιχειρηματική συνεργασία και φιλία μας μας δίνει την δυνατότητα να μην τα παρατήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά στην αγορά της Ουκρανίας. Διαπραγματευόμαστε με πιθανούς επενδυτές/ εταίρους στην Ουκρανία» κατέληγε η ανάρτηση του ιδρυτή της Rocket για την παύση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ερωτηματικά αλλά κι ενδεχόμενα για την συνέχεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε η Rocket: Στο δρόμο δεκάδες ντελιβεράδες, συνάντηση με το Υπ. Εργασίας

Rocket: Νέος παίκτης στην αγορά του online delivery - Ποιoι είναι οι Ουκρανοί που θέλουν να συναγωνιστούν efood, Box και Wolt

efood for thought: To success story του online delivery στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider